Aktier: Amerikanske aktier fortsætter nedtur

De amerikanske aktiemarkeder åbner med fald torsdag, og hvis den udvikling holder dagen ud, vil der været tale om sjette minusdag på stribe.

Foto: LUCAS JACKSON

 

Efter få minutters handel torsdag eftermiddag dykker de tre toneangivende aktieindeks i USA, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, med 0,5 pct.

Det er blandt andet frygt om en opbremsning i den økonomiske vækst i USA og faldende oliepriser, som holder investorerne fra købsknappen, skriver Bloomberg News.

Den amerikanske centralbank afsluttede onsdag sit seneste pengepolitiske møde, hvor renterne blev fastholdt, mens ledelsen samtidig indikerede, at der kun kommer én enkelt renteforhøjelse i år.

Det er blandt andet den seneste svage jobrapport, hvor jobskabelsen i USA i maj var langt under forventede, som holder centralbanken fra at stramme pengepolitikken, ligesom der også hersker usikkerhed omkring udfaldet af den britiske EU-afstemning om en uge.

Selv om investorerne tidligere har været glade for lave renter, så er der sket et skifte, vurderer Daniel Murray, som er chefanalytiker ved investeringsselskabet EFG Asset Management.

- Der er sket et skifte, i forhold til hvad markedet nu belønner. Hvor man tidligere belønnede lave renter og mere likviditet, vil man nu hellere se stigende renter på grund af konsekvenserne for tilliden og den økonomiske vækst, siger Daniel Murray til Bloomberg News.

Han peger derudover på, at hele spørgsmålet omkring Storbritanniens fremtid i EU-samarbejdet også påvirker stemningen negativt. Briterne skal 23. juni - om præcis en uge - afgøre, hvorvidt de vil blive i EU, og de seneste målinger peger på mest støtte til EU-modstanderne.

Blandt de amerikanske selskaber er der torsdag fokus på olieselskabet Pioneer Natural Resources, efter at selskabet har købt borerettighederne til et skifergasfelt i Texas for 435 mio. dollar. Aktien falder 3,8 pct. fra start.

Omvendt er der fremgang til teknologiselskabet Qlogic, hvis aktie stiger hele 10,4 pct., da chipproducenten Cavium ifølge Bloomberg har langet et bud på 1,36 mia. dollar over bordet.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk