Aktier: Amerikanske aktier fortsætter fredagens fald

De amerikanske aktiemarkederne fortsætter samme vej mandag som de europæiske - med fald. Efter få minutters handel falder S&P 500, Dow Jones og Nasdaq alle i omegnen af 1 pct.

Læs mere
Fold sammen

Dermed fortsætter vejen ned for de ledende indeks, efter fald i fredags på op mod og over 4 pct., efter at det stod klart for investorerne, at briterne er på vej ud af EU.

Det er usikkerheden, der får investorerne verden over til at ryste på hånden og søge væk fra aktier over mod mere trygge investeringshavne som blandt andet statsobligationer. Og nu er bolden spillet over til centralbankerne, da investorerne forventer politisk handling, der skal vise, at centralbankerne er klar til at lindre markedsuroen ved at pumpe likviditet i de finansielle markeder.

- Vi er i en volatil periode. Men jeg tror, at støvet vil lægge sig, investorer vil indse, at der endnu en lang vej at gå - men i sidste ende vil aktiemarkederne stige igen, siger Shane Oliver, investeringschef hos AMP Capital Investors, til Bloomberg News.

BEKYMRING FOR SPIRENDE OPSVING

Mere risikable aktier har været under pres, siden briterne stemte ja til at løsrive sig fra EU, hvilket har givet anledning til bekymring for holdbarheden af det skrøbelige globale opsving.

Olieprisen droppede med 4,9 pct. fredag - og mandag fortsætter faldet på en tønde nordsøolie med 1,6 pct. til 47,63 dollar, da frygten for et fald i den globale økonomiske aktivitet efter den britiske afstemning presser prisen på det sorte guld. Exxon Mobil falder med 1,0 pct. mandag efter et fald på 2,6 pct. fredag, mens Chevron mister 0,7 pct. mod et fald på 2,4 pct. fredag.

Den europæiske banksektor står mandag middag til øretæver - og også de amerikanske banker kan blive ramt senere mandag, da den britiske afstemning med stor sandsynlighed vil få den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at tøve længere med at hæve renten. Bank of America, JPMorgan Chase og Citigroup ligger alle til fald mandag på mellem 2,5-3,0 pct., efter at være gået på weekend med fald i aktiekurserne på henholdsvis 7,4 pct., 7 pct. og 9,4 pct.

Medtronic, der laver medicinsk udstyr, vil købe Heartware for omkring 1,1 mia. dollar. Medtronic vil betale 58 dollar per aktie, hvilket er næsten en fordobling af aktiekursen i Heartware, der gik på weekend med en kurs på 29,98 dollar, skriver Bloomberg. Aktien stiger med 91,8 pct. efter få minutters handel, og kursen på 57,50 dollar matcher næsten købsprisen.