Aktier: Amerikanske aktier følger i Europas røde spor

De amerikanske ledende aktieindeks åbner torsdag med små fald og følger dermed i hælene på de europæiske indeks, som også ligger i rødt torsdag eftermiddag.

Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset falder 0,8 pct., Dow Jones daler 1 pct., og Nasdaq glider 0,9 pct.


Sent torsdag aften - klokken 23 dansk tid - vil det amerikanske marked formodentlig vende blikket mod den amerikanske centralbanks chef, Janet Yellen, som holder en tale på universitetet i Massachusetts under emnet inflationsdynamik og monetær politik.

- Vi forventer ikke meget nyt i forhold til det seneste rentemøde, men mon ikke markedet vil være fokuseret på hendes syn på de globale vækstudsigter og på, om hun holder den bløde tone, hun lagde for dagen i sidste uge. Gør hun det, bør det ikke have den store effekt på markedet, da dette allerede bør være priset ind, om end dagens ellers tyndt besatte kalender vil gøre investorerne meget følsomme over for tonen i hendes tale, skriver seniorstrateg Tine Choi fra Nordea i en morgenkommentar.

I sidste uge valgte den amerikanske centralbank, Federal Reserve, at fastholde renten.


- Alle prøver at gennemskue, hvad der sker på emerging markets, og hvordan det vil påvirke den globale økonomi. Der er stadig en stor usikkerhed omkring det, og data derfra har ikke rigtig været forsikrende. Federal Reserve ved lige så meget, som vi gør, siger strateg Alessandro Bee fra Bank J. Safra Sarasin til Bloomberg News.


På selskabssiden falder Fiat Chrysler Automobiles-aktien 4,7 pct. 13 dollar til i den tidlige handel torsdag og følger dermed faldene i de europæiske bil-aktier. Selskabets bestyrelsesformand, John Elkann, sagde torsdag, at Volkswagens sag om snyd med data var "meget seriøs", og at en konsolidering i bilindustrien er tiltrængt.


Også Caterpillar falder 7 pct. til 65,23 dollar fra start. Selskabet skal på en stor økonomisk slankekur, der betyder, at det vil sige farvel til op mod 5000 ansatte.


Det fremgår af en meddelelse fra Caterpillar, der ligesom danske FLSmidth, leverer udstyr til den globale mineindustri.


I forbindelse med annonceringen af spareplanen har den amerikanske koncern samtidig nedjusteret forventningerne til årets salg. Caterpillar regner nu med et salg på 48 mia. dollar, hvilket er 1 mia. dollar mindre end den tidligere prognose