Aktier: Amerikansk ja til diabetes-håb kan sende Novo til tops

Novo Nordisk kan onsdag stryge til tops, på hvad der ventes at blive en rød aktiedag, efter at medicinalgiganten tirsdag efter dansk børslukketid fik godkendt diabetespræparatet Ozempic til salg i USA af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

Novo Nordisk kan onsdag stryge til tops, på hvad der ventes at blive en rød aktiedag, efter at medicinalgiganten tirsdag efter dansk børslukketid fik godkendt diabetespræparatet Ozempic til salg i USA af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var i høj grad ventet, at det ville blive godkendt. Derfor beretter godkendelsen i sig selv ikke til en kursstigning, men den er alligevel så god, at aktien kan stige med 2-3 procent,« vurderede Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, tirsdag over for Ritzau.

Generelt males der med rød pensel på de globale aktiemarkeder onsdag morgen, hvor de amerikanske aktiefutures lægger yderligere 0,2-0,5 pct. til tirsdagens fald på Wall Street, mens det japanske Nikkei-indeks falder med 2 pct., og den tyske Dax-future falder med 0,9 pct.

Særligt telesektoren gjorde sig negativt bemærket på det amerikanske marked tirsdag, hvor sektoren faldt med 1,8 pct., hvilket kan sende TDC-aktien, der tirsdag endte 1,1 pct. lavere i 37,87 kr., ned fra åbningen.

Det danske C20 Cap-indeks lukkede tirsdag 1,1 pct. lavere i 1105,00, hvilket var tredje handelsdag i træk med fald.

GODKENDELSE PÅ STØRSTE MARKED

Det amerikanske marked er det største for diabetespatienter, og godkendelsen af GLP-1-analogen Semaglutid - der i USA går under navnet Ozempic - kan derfor få stor betydning for Novo Nordisks indtjening de næste mange år.

Søren Løntoft Hansen vurderede tirsdag over for Ritzau, at diabetespræparatet kan opnå et årligt salg på 45 mia. kr.

Det var ventet, at medicinalgiganten ville få godkendt Ozempic af FDA, efter at FDA's rådgivende komité 18. oktober gav Ozempic flotte ord med på vejen og en positiv anbefaling med stemmerne 16-0.

Særligt en attraktiv indlægsseddel kan dog berette til en kursstigning for Novo Nordisk onsdag.

»Det her er begyndelsen til en periode, hvor vi gradvist vil se Ozempic tage en større del af Novos indtjening. Efter min vurdering vil dette middel inden for 5-10 år udgøre rygraden af omsætningen og indtjeningen i koncernen,« sagde senioranalytikeren tirsdag.

Semaglutid har vist fremragende studieresultater og har den klare fordel, at det er til brug én gang ugentligt, mens Novo Nordisks nuværende bedst sælgende middel, Victoza, som Ozempic er udset til at tage over for, skal bruges én gang dagligt.

Novo Nordisk-aktien faldt tirsdag 1,6 pct. til 318 kr.

NYE AKTIER I TRYG

Tryg kan ligeledes komme i fokus onsdag, efter at forsikringsselskabet har solgt 27,4 mio. nye aktier i selskabet og dermed opnået et bruttoprovenu på 4 mia. kr. for at finansiere købet af konkurrenten Alka, der blev annonceret mandag.

Udbudskursen var 147 kr. per aktie, hvilket er en smule under, hvad en aktie i forsikringsselskabet kostede tirsdag ved børslukketid.

Tirsdag sluttede Tryg-aktien i 152,80 kr. efter et fald på 2,5 pct.

Tryg skal betale 8,2 mia. kr. for Alka, hvor 2,5 mia. kr. udgør de kontanter, Alka ligger inde med. Derudover vil Tryg finansiere handlen gennem et lån på 0,5 mia. kr.

TRAFIKTAL FRA KONKURRENT

Flyselskabet SAS kan onsdag komme under investorernes lup, efter at den norske lavpriskonkurrent Norwegian onsdag morgen er kommet med trafiktal for november.

Norwegian havde i november en passagervækst på 11 pct., hvilket er lidt under væksten måneden før, som lød på 14 pct.

SAS, der tirsdag steg med 1,6 pct. til 19,60 kr., præsenterer torsdag sine egne trafiktal for november, hvilket er de første trafiktal i det nye regnskabsår.

Derudover kan Berlingske Business onsdag berette, at den nye udviklingsaftale omkring Tyra-feltet i Nordsøen formentlig vil negligere udvinding fra en stribe mindre felter.

Det kan vende investorernes blik mod A.P. Møller-Mærsk, hvis A-aktie tirsdag faldt med 2,2 pct. til 10.460 kr., mens B-aktien faldt med 1,8 pct. til 10.970 kr.

/ritzau/FINANS