Aktier: Amazon skabte med købstilbud røre blandt supermarkedskæder

De amerikanske aktiebørser lukkede fredag tæt på uændret, men dog med et marginalt plus på 0,1 pct. til Dow Jones-indekset, som dermed nåede det højeste slutniveau nogensinde på 21.384,28.

Arkivfoto. De amerikanske aktiebørser lukkede fredag tæt på uændret, men dog med et marginalt plus på 0,1 pct. til Dow Jones-indekset, som dermed nåede det højeste slutniveau nogensinde på 21.384,28.  Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

Det brede S&P 500-indeks sluttede 0,03 pct. højere i 2433,15, mens teknologiaktierne på Nasdaq-børsen forsatte med at have det lidt svært og det ledende indeks her faldt 0,2 pct. til 6151,76.

Den store nyhed på markedet var Amazons tilbud om at købe supermarkedskæden Whole Foods Market for 42 dollar per aktie, svarende til samlet 13,7 mia. dollar eller 91 mia. kr. Det fik aktien i Whole Foods Market til at suse i vejret med 29 pct. til kurs 42,68 dollar.

Tilbuddet har ifølge Schaeffer's Investment Research formentlig ramt nogle investorer, der har shortet aktien - altså solgt lånte aktier, som de håbede på kunne købes tilbage til en lavere kurs på et senere tidspunkt. Short-interessen opgør analysefirmaet nemlig til næsten 10 pct. af de aktier i selskabet, der handles frit over børsen.

Blandt investorerne i andre supermarkedskæder er der frygt for, at Amazon kan bruge sine finansielle muskler til at presse andre detailhandelskæder. Wal-Mart og Target faldt begge omkring 5 pct.. Amazon-aktien steg omvendt med 2,4 pct.

I Dow Jones var det særligt olieselskaberne Chevron og Exxon Mobil, der med stigninger på henholdsvis 1,9 og 1,5 pct. trak op. Derimod faldt Nike 3,4 pct., efter at JPMorgan sænkede anbefalingen af aktien til »neutral«. Kursmålet er dog fortsat højere end den nuværende kurs på 51,10 dollar. Det blev sænket til 58 dollar fra 61 dollar.

De amerikanske aktiefutures peger på en positiv åbning mandag. Futuren på Dow Jones og S&P 500 ligger til en stigning på 0,1 pct., mens futuren på Nasdaq-indekset stiger 0,4 pct.