Aktier: Alternativ skatteplan sendte aktierne sydover

De amerikanske aktier dykkede torsdag efter kursfald i Microsoft og andre teknologiaktier, mens investorernes fokus vendte sig mod en alternativ republikansk skatteplan, der vil udskyde den reduktion i selskabsskatten, som investorerne har brugt som katalysator for det seneste års aktieoptimisme.

De amerikanske aktier dykkede torsdag efter kursfald i Microsoft og andre teknologiaktier, mens investorernes fokus vendte sig mod en alternativ republikansk skatteplan, der vil udskyde den reduktion i selskabsskatten, som investorerne har brugt som katalysator for det seneste års aktieoptimisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

S&P 500-indekset faldt knap 0,4 pct. til 2584,62, mens Dow Jones-indekset sluttede med et tab på godt 0,4 pct. i 23.461,94. Nasdaq-indekset endte dagen med et tab på 0,6 pct. i 6750,05.

Fredag morgen fortsætter den mismodige stemning i Asien, men stemningen er vendt for de amerikanske aktiefutures, der ligger med stigninger på omkring 0,1 pct. efter indledende fald.

De republikanske senatorer fremlagde torsdag et forslag til en skattereform, der adskiller sig markant fra forslaget fra deres kolleger i Repræsentanternes Hus på områder som virksomhedsbeskatning og personskatter.

Senatets forslag forsinker nedsættelsen af selskabsskatten til 20 pct. med et år og ændrer også de mindre virksomheders skattefradrag.

Usikkerheden om skattereformen gav umiddelbart en kurfald i S&P 500 på 1 pct., hvilket ifølge analytikere understreger, hvor meget Wall Street har satset på en skattereduktion.

»Det er gået et år siden valget. Markedet er steget 22 pct. på forhåbninger om Trumps dagsorden, men selv om de forsøger at arbejde sig frem mod en gennemførsel, er der ikke rigtig sket ret meget til dato. Hvis der ikke snart sker fremskridt, bør aktiemarkedet enten sættes på pause eller korrigeres, indtil der kommer et markant skred i tingene,« siger markedschef Michael O'Rourke fra Jonestrading i Connecticut til Reuters.

S&P 500-indeksets kraftige stigning siden valget af Donald Trump til USA's præsident for et år siden har været drevet af hans løfter om at reducere selskabsskatten og gennemføre regellempelser og andre forretningsmæssige foranstaltninger.

INDUSTRI OG IT TRAK NED

Der var kursfald i seks af de 11 store S&P 500-sektorer anført af industri og teknologi, der faldt henholdsvis 1,3 pct. og 0,9 pct. på segmentbasis.

Apple, Microsoft, Googles Alfabet, Oracle og Facebook var blandt de aktier, der tyngede mest i det brede S&P 500-indeks.

Teknologisektoren har med en stigning på omkring 37 pct. været den bedst præsterende sektor hidtil i år. Sektorens anstrengte værdiansættelser gør den sårbar over for udsalg, i takt med investorernes bekymringen om at de lovede skattereduktioner måske ikke bliver til virkelighed.

Blandt enkeltaktierne var der kraftigt bud efter Roku, der producerer hardware til videostreaming. Aktien steg 55 pct. efter fremlæggelse af et særdeles positivt kvartalsresultat fulgt op af ligeså positive forventninger.

Stormagasinkæden Macy øgede knap 11 pct. efter et overraskende stort overskud i den ellers så problemramte koncern.

Modsat dykkede kollegaen Nordstrom 4 pct. efter et kvartalssalg, der lå under analytikernes forventninger.

Efter børstid var der kvartalsdata fra mediekoncern Walt Disney. Selve tallene skuffede, men det svage resultat blev fulgt op af meldinger om store investeringer for at vende udviklingen. Aktien steg 0,8 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS