Aktier: Alt drejede sig om Novo Nordisk og Novozymes

Stort set alt drejede sig i torsdagens handel på den danske aktiebørs om de to C20-selsklaber, Novo Nordisk og Novozymes, der leverede regnskaber for første halvår inden børsens åbning. Begge faldt - Novozymes endda med et brag.

Læs mere
Fold sammen

- Novo Nordisk og Novozymes har taget stort set alt fokus i dag og omsætningen specielt i Novozymes har været ekstrem høj, siger afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.


Han noterer sig også, at Danmark torsdag klarer sig dårligere end det øvrige Europa.


Samlet set lå de store europæiske aktiemarkeder lidt højere ved dansk lukketid. Det danske eliteindeks C20 Cap faldt med 1,7 pct. til 1046,50. Renset for indekstunge Novos kursfald og Novozymes' markante dyk klarede Danmark sig stort set som Europa, vurderede flere handlere blandt andre Ole Kjær Jensen.

Novozymes aktien endte med et fald på 12,9 pct. i 315,80 kr - så meget er den aktie ikke i hvert fald det seenste otte år faldet på en dag. De foregående syv børsdage er aktien steget hver dag fra 345,10 kr.


- Novozymes er gået godt i en lang periode og med den "valuation" aktien har, skal en skuffelse sende aktien ned, som det sker, siger afdelingschefen.

Enzymgigantens regnskab for andet kvartal kunne slet ikke leve op til forventningerne hos aktieanalytikerne.


Toplinjen steg i andet kvartal til 3449 mio. kr. fra 3061 mio. kr. i samme periode året før, men analytikerne havde regnet med en fremgang til 3656 mio. kr. Driftsresultatet var også under forventningerne. Enzymgigantens driftsresultat landede på 930 mio. - en fremgang fra 787 mio. kr. i den tilsvarende periode, men 41 mio. kr. lavere, end analytikerne havde regnet med ifølge Ritzau Estimates .


Novo Nordisk, der også leverede regnskab før åbningen torsdag, faldt 3,5 pct. til 396,50 kr.

- Selve tallene var overordnet set pæne. Men insulin-salget skuffer. Jeg tror det er frygt for prispres her, der presser kursen, siger Ole Kjær Jensen, der dog ser kursfaldet, når der er kommet ro på igen, som en god mulighed for at komme ind i aktien på et godt niveau.


- Den ser stadig meget interessant ud, vurderer han.

Imidlertid var insulinsalget sidste år positivt påvirket af ekstraordinære lagereffekter, og samtidig var prisudviklingen i perioden lidt dårligere end det, der ventes på helårsbasis og også i 2016, forklarede koncernchef Lars Rebien Sørensen.


Novo Nordisk kom ud af andet kvartal med et driftsresultat (EBIT) på 12,5 mia. kr. - en fremgang fra 8,7 mia. kr. samme periode året før, hvilket samtidig var en del over forventningen blandt analytikerne, der havde regnet med et plus på 11,7 mia. kr. ifølge Ritzau Estimates. Derimod landede omsætningen som ventet på 27,1 mia. kr., mens Novo Nordisk kom med en mindre opjustering af forventningerne til indtjeningen i lokal valuta.

Mærsk-aktierne steg også i torsdagens handel. B-aktien lukkede 0,5 pct. højere i 12.210 kr. Uden egentlig grund.


- Hvis jeg skal give en forklaring, så skyldes det, at der generelt bliver lavet lidt "stockpicking" på markedet. Man prøver at finde noget, der ikke er kørt fremragende den seneste tid, og her er Mærsk en god mulighed, siger han.


Blandt de øvrige selskaber i C20-regi var der fortsat positivt fokus på transportkoncernen DSV. Aktien har efter tirsdagens regnskab sat rekord hver dag. For tredje dag i træk betrådte aktien rekordterritorium. Efterfølgende har en stribe finanshuse justeret kursmål i opadgående retning. DSV drønede torsdag 1,2 pct. op til 252,90 kr. og satte endnu en rekord.


Blandt de mindre selskaber leverede North Media regnskab. Selskabet måtte notere tilbagegang på både salg og drift.


Mediekoncernens driftsresultat før særlige poster blev et underskud på 3,5 mio. kr. - mod et plus på 26,7 mio. kr. i den samme periode året før. Omsætningen dykkede med omkring 25 mio. kr. til 511,6 mio. kr.

North Media-aktien faldt 1,4 pct. til 345 kr.


Bavarian Nordic gik efter tre dage med fald frem og lukkede i 300 kr. efter en stigning på 4,7 pct. Aktien er faldet de foregående tre dage, efter at det kom frem, at en amerikansk hedgefond ser et fald på 70 pct. i aktien som retfærdig og på den baggrund har "shortet" 2,7 pct. af Bavarians aktiekapital. Sidste fredag kostede aktien 321 kr.