Aktier: Alle europæiske indeks gik i grønt efter græsk gældsaftale

Hele det europæiske aktiemarked fejrede mandag den græske aftale, og det gav anledning til kursstigninger i mere eller mindre alle toneangivende landeindeks.

Foto: STAFF. Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange July 13, 2015. REUTERS/Remote/Staff
Læs mere
Fold sammen

Samlet set steg det brede Stoxx 600-indeks 1,9 pct. til 396,33 og leverede tredje handelsdag i træk med pæne stigninger. Hele 549 af indeksets aktier steg, og alle sektorer blev løftet.

Stigningerne blev udløst, da de europæiske politikere mandag morgen blev enige om en aftale med Grækenland om landets økonomiske fremtid. Det gælder både nye lån samt store reformer og finanspolitiske nedskæringer.

- Det er godt, at vi har en aftale. Der er dog spørgsmålstegn på den græske side af ligningen, udtaler chefstrateg Daniel Lenz fra DZ Bank til Bloomberg News. Blandt andet med henvisning til, at den græske regering nu har meget kort tid til at få stemt de første lovforslag igennem parlamentet i Athen.

Det forhindrede dog ikke en bred fremgang blandt de europæiske aktier.

I toppen af Stoxx 600 var nogle af topscorerne det London-noterede Just-Eat, der fik medvind af en positiv analyse fra analytikerne i JPMorgan, samt aktier som tyske Dialog Semiconductor, belgiske Delhaize og franske Vivendi. Fælles for de sidste tre var, at der ikke er særlige nyheder i markedet, der forklarer deres stigning.

I den modsatte ende af indekset havde BMW ikke en god dag. Bøvl på bilmarkedet i Kina holdt aktien ude af den europæiske børsfest, og den dykkede 0,2 pct. til 94,97 euro. Den store bayeriske bilfabrik lider under en nedjustering fra den kinesiske partner Brilliance China Automotive, som har oplevet et dyk i indtjeningen på 40 pct. i første halvår.

Der var desuden et kæmpe kursdyk hos britiske International Personal Finance, der lever af at tilbyde kviklån. Det polske parlament har stemt for at lave en lov om forbrugerfinansiering, som blandt andet vil ramme IPF. Aktien faldt hele 25 pct. og indtog en klar bundplacering i Stoxx 600.