Aktier: Alle eliteaktier er i røde klæder før kongetal

Der bliver handlet i minus på det danske aktiemarked fredag ved middagstid, hvor investorerne senere på dagen kommer til at få vigtigt nyt fra den amerikanske side af Atlanterhavet.

Kort før middag ligger det ledende C20 Cap-indeks med et fald på 1,6 pct. til 970,43. Det følger efter en torsdag, hvor eliteindekset endte 2,1 pct. højere og med stigninger til langt størstedelen af C20-aktierne.

Hovedmenuen i fredagens handel bliver den amerikanske beskæftigelsesrapport for august, der offentliggøres klokken 14.30 dansk tid. Forud for præsentationen er det forventningen blandt en række adspurgte økonomer, at der i måneden blev skabt 217.000 job uden for landbruget i august mod 215.000 måneden før. Det viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

Og ender den amerikanske jobrapport, som ofte kaldes kongen af nøgletal, med at vise en positiv overraskelse for august, så kan det meget vel strø lidt optimisme ud over den danske aktiehandel, vurderer chefstrateg i PFA Pension, Henrik Henriksen.

- Jeg tror, at hvis der kommet et godt tal, så vil det give en mere positiv stemning herhjemme. Men det er meget urolige markeder, som vi har. Den ene dag er markedet oppe, og næste dag hopper det yderligere op for derefter at blive efterfulgt af et par dage med fald, siger han til Ritzau Finans.

Ifølge chefstrategen ser det ud som om, at markederne i øjeblikket tester den bund, der blev sat 24. august, hvor det danske eliteindeks noterede sit største endagsfald nogensinde. Det fulgte efter bekymringer til den kinesiske vækst.

- Hvis der kommer et svagt tal fra den amerikanske jobrapport, så tror jeg godt, at det kan skubbe til nervøsiteten i markedet, siger Henrik Henriksen og uddyber:

- Markedet er nervøst i øjeblikket, og en af de ting, man læner sig op ad, er USA. Det ser egentlig ud til at gå okay i USA, hvor summen af de generelle tal er ganske pæn. Men kommer jobtallet svagt ud, så kan det godt give lidt ekstra nervøsitet på markederne.

Når blikket rettes på den danske aktiehandel, er det småt med de store selskabsnyheder, mens der til gengæld er flere i den mindre størrelsesorden. Blandt andet kan Vestas, der falder 2,4 pct. til 355,20 kr., fortælle om en bestilling fra Tyskland på 39,6 megawatt til det borgerejede projekt Windpark Kalkriese GmbH.

Ordren er på 12 stk. møller af typen V126-3,3 megawatt, som ventes idriftsat i slutningen af andet kvartal af 2016. Kontrakten omfatter levering, funderingsarbejde, installation og idriftsættelse af møllerne. Derudover er der indåget en 16-årige serviceaftale af typen AOM 5000, såvel som en Vestasonline Business Scada-løsning.

I den anden ende af eliteindekset ligger ISS i toppen - dog stadig med et fald på 0,3 pct. til 224,80 kr. Torsdag faldt service- og rengøringskoncernen 2,3 pct. på grund af et stort aktieudsalg fra Ontario Teachers. Fonden ejer dog fortsat godt 6 pct. af ISS efter salget og er ifølge en talsmand fortsat optaget af udviklingen af selskabet.

Desuden skriver Fagbladet FOA, at Rigshospitalet har overtaget 123 medarbejdere fra ISS og ansat dem i hospitalets egen rengøringsafdeling - angiveligt fordi kvaliteten hos ISS ikke var høj nok.

Fra Storbritannien har HSBC kastet blikket over forsikringssektoren, og storbanken har i den anledning indledt analysedækning af både Tryg og Topdanmark.

Førstnævnte får anbefalingen "hold" og kursmålet 130 kr. af HSBC, mens Topdanmark får indledt dækning med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 206 kr.

Tryg falder med 2,4 pct. til 128,90 kr., mens Topdanmark stiger med 0,1 pct. til 188,80 kr.

Uden for eliteindekset har Nordea Markets skruet kursmålet for aktien i Schouw & Co. op til 430 kr. fra 410 kr. Anbefalingen fastholdes på "køb". Det sker som følge af gode muligheder i selskabet Biomar, der laver laksefoder og genererer halvdelen af Schouws bundlinje. Schouw-aktien stiger 0,3 pct. til 369,50 kr.

Desuden kan det skandinaviske luftfartsselskab SAS have interesse i at kigge mod de seneste trafiktal fra lavprisselskabet Norwegian, der i august havde en trafikvækst målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) på 9 pct.

Derudover var der en tilsvarende forøgelse af passagertallet og en markant forbedret kabinefaktor, der steg til 89,7 pct. fra 83,6 pct. et år tidligere. SAS-aktien falder 0,8 pct. til 12,10 kr.