Aktier: Alle aktier i rødt med SAS som bundprop

Ligesom det er tilfældet i resten af Europa er det danske aktiemarked fredag præget af kursfald, hvor regnskabsaktuelle SAS indtager den absolutte bundprop efter et skuffende kvartalsregnskab.

Læs mere
Fold sammen

SAS-aktien falder ved middagstid 10,6 pct. til 16 kr., efter at morgenens regnskab for andet kvartal landede under markedets forventninger.

Trods markante brændstofbesparelser - som følge af en lav oliepris - dykkede driftsoverskuddet med over 200 mio. svenske kr. i andet kvartal, og det er er bestemt ikke optimalt, vurderer Sydbank.

- Jeg har svært ved at sætte andre ord end skuffende på det her regnskab. SAS har haft store besparelser på brændstof, men alligevel kan selskabet ikke tjene flere penge, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen.

SAS leverede i kvartalet en omsætning på 8916 mio. svenske kr. mod 9403 mio. svenske kr. i den tilsvarende periode et år tidligere. På de nederste linjer i regnskabet landede SAS et overskud på 171 svenske kr. efter skat mod 279 mio. svenske kr. efter skat i samme kvartal året før.

Eliteindekset C20 Cap falder samlet set med 2,2 pct., hvilket er på linje med udviklingen på de øvrige europæiske markeder.

Ifølge Kim Sejdelin, der er aktiehandler i Jyske Bank, vidner dagens udvikling om, at markederne gennem flere uger har klaret sig rigtig godt, og at handlerne nu benytter lejligheden til at hive profit hjem.

- Vi ser flere indekser, der nærmer sig rekordniveauer, og så skal der ikke opstå mange lejligheder til profithjemtagning før handlerne slår til, og det er nok det, der er gået i markedet nu, siger Kim Sejdelin til Ritzau Finans og tilføjer:

- Investorerne spørger sig selv, om markedet kan fortsætte opad, og der er svaret bare nej - ikke med de usikkerhedsmomenter vi ser omkring os.

Sejdelin påpeger blandt andet den forestående folkeafstemning i Storbritannien, som ser ud til at ligge lidt mere på vippen, end markedet kan lide. Også usikkerheden omkring renteudviklingen i USA spiller en væsentlig rolle, mener han.

Nederst i C20 Cap ligger Genmab med kursfald på 3,5 pct. til 1190 kr. og A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie dykker 2,9 pct. til 8425 kr. uden de helt store selskabsspecifikke nyheder.

Mærsk kan dog se sine rivaler tage et vigtigt skridt mod en kæmpe shippingfusion. Singapores regerings investeringsarm, Temasek Holdings, der er majoritetsinvestor i Mærsk-konkurrenten Neptune Orient Lines (NOL) har accepteret et opkøbstilbud fra franske CMA CGM. Dermed er CMA CGM's andel i NOL nu oppe på 78,07 pct.

GN Store Nord klarer sig bedst i C20 Cap-indekset og falder 0,7 pct. til 134,10 kr. Heller ikke her er der nævneværdige nyheder, der påvirker aktien.