Aktier: Aktierne starter sidste handelsdag i maj i plus

De danske aktier slutter foråret af i grønt. Fredag er den sidste handelsdag i maj, og det danske C20 Cap-indeks ligger fra morgenstunden i et lille plus på 0,4 pct. til 1029,1.

Læs mere
Fold sammen

I toppen af eliteindekset ligger William Demant og Novozymes og slås om den største stigning. Efter et kvarters handel ligger Novozymes til en stigning på 1,7 pct. til 334,10 kr., mens William Demant stiger med 1,5 pct. til 575,50 kr. I den modsatte ende ligger Carlsberg, der falder med 0,5 pct. til 637 kr., og Pandora, der falder med 0,4 pct. til 690 kr.

Det er blandt andet den positive stemning fra Asien, der har en vis afsmitning på det danske aktiemarked, vurderer Otte Friedrichsen, der aktiestrateg i Formuepleje.

Men investorerne vil have fokus rettet mod den anden side af Atlanten, hvor den amerikanske opgørelse for BNP i årets første kvartal kommer i eftermiddag. Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News venter økonomerne, at tallet vil lande på minus 0,9 pct. hvilket vil betyde en negativ vækst i forhold til den seneste opgørelse på 0,2 pct.

- Vi er ved at være kommet gennem regnskabssæsonen - og derfor vil fokus i højere grad være rettet mod nøgletal og politiske udmeldinger. Her til morgen kommer der tal fra blandt andet Tyskland og senere i dag fra USA, hvor der er fokus på, hvornår amerikanerne hæver renten. Så det er lidt den fortsatte historie om fokus på nøgletal for investorerne, siger Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

Og eneste regnskabsaktuelle selskab er entreprenørselskabet Per Aarsleff, der kommer med status for koncernens andet kvartal af regnskabsåret 2014/15. Per Aarsleff stiger efter et kvarters 1,4 pct. til 1988 kr. For hele regnskabsåret venter entreprenørselskabet et resultat før skat på 350 mio. kr.

Der kan komme fokus på Vestas, som stiger med 0,5 pct. til 349,70 kr. Vindmølleselskabet har hentet endnu en ordre. Denne gang er der tale om en leverance på 99 megawatt (MW) til to projekter Mexico. Det er Isolux de Mexico, der har lagt ordren, som lyder på 15 V112-3,3 MW-møller til La Mesa-projektet og samme antal til Ciudad Victoria-vindfarmen. Med i ordren, der er den tredje i denne uge, er også en 15-årig serviceaftale.

- Ordren er med til at understøtte de positive takter hos Vestas, som vi har set i den senere tid. Og det vil være med til at holde en hånd under selskabet, siger Formueplejes aktiestrateg.

Monberg & Thorsen, der i den første handel stiger 1,6 pct. til 357 kr. samt Højgaard Holding, der stiger med 2,3 pct. til 312 kr. er desuden i fokus fredag, fordi fællesbarnet MT Højgaard måske alligevel har en chance for at fortsætte sit arbejde med den store service- og vedligeholdelseskontrakt på Thule-basen gennem selskabet Greenland Contractors. I hvert fald har en amerikansk domstol Court of Federal Claims i USA afgjort, at servicekontrakten om basen skal gå om.

Aarsleff-koncernen kan desuden også have en aktie i sagen om kontrakten på Thule-basen, da selskabet havde afgivet bud i første udbudsrunde.

Danske Bank stiger med 0,1 pct. til 200,80 kr. har fået løftet sit kursmål til 210 kr. fra 195 kr. hos norske DNB, der fortsat anbefaler "hold".

Færgerederiet DFDS stiger igen fredag. Efter en stigning torsdag på 2,1 pct., ligger aktien til at stige med 1,4 pct. til 797 kr. Fremgangen skyldes ifølge Handelsbankens morgenkommentar en historie i en fransk avis.

- En fransk avis meddelte, at Eurotunnel ikke vil forny sine kontrakter med Myferrylink. Det indikerer, at Eurotunnel vil droppe, at drive færgedrift på Den Engelske Kanal, hvilket i så fald vil gøre færgedriften her noget mere profitabel for DFDS , skriver Handelsbanken fredag.

Der har gennem flere år været en tvist mellem DFDS og Eurotunnel på ruten. Men den ser ud til at ophøre nu, hvis Eurotunnel dropper færgedriften på Den Engelske Kanal.