Aktier: Aktierne sluttede godt af mens renten stod stille

Læs mere
Fold sammen

Der var grundlæggende en god stemning på det danske aktiemarked på ugens sidste handelsdag, hvor NKT-aktierne strålede klarest.

Det skyldtes, at EU-landene torsdag blev enige om at øremærke 6,5 mia. kr. til projekter, hvor der skal bruges kabler, og dermed kan der komme ordrer til den danske kabelproducent.

NKT steg 5,6 pct. til 268,40 kr., da vejen til nye ordrer for NKT nu kan synes kortere.

- Det er helt klart det, som løfter aktien i dag. Den har haft det svært i et stykke tid, fordi der er frygt for ordretørke i 2018, og derfor er den her investering positiv, siger Anne Sophie Riis, der er børsmægler i ABG Sundal Collier.

EU-landene blev helt præcist enige om at sætte 873 mio. euro af til investeringer i energiinfrastruktur.

ABG hæfter sig ved, at 578 mio. euro går til et projekt, hvor der skal lægges 280 kilometer søkabler mellem Frankrig og Spanien. Derudover er 70 mio. euro sat af til det tyske projekt Suedlink, hvor der skal bruges 700 kilometer kabler på land.

Det toneangivende danske aktieindeks, C25, endte fredag 0,9 pct. højere i indeks 1151,75. Sidste fredag lå indekset i 1162,38.

Indekset er i år steget 0,5 pct. Kun 4 aktier faldt fredag ud af de tilsammen 25. Torsdag havde markedet den ringeste dag i år, men ellers har den grundlæggende tone i januar været god, vurderede chefaktiehandler Mads Zink fra Danske Bank.

Analytikerne havde Nordea under behandling i regnearkene efter storbankens regnskab torsdag. Flere sænkede kurmålet, blandt andet JPMorgan, SHB, Carnegie Kepler Chevreaux, Barclays og DNB.

Nordea-aktien indhentede trods fredagens analytikermodvind dog en fraktion af torsdagens fald på 4 pct., da aktien endte 1,8 pct. højere i 74,28 kr.

Hverken nøgletal eller Trump-tale i Davos kunne ændre på renteudviklingen på det danske obligationsmarked. Da handlerne gik på weekend var renten nemlig uændret, i forhold til da de mødte ind fredag morgen.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation endte fredag i overkanten af 0,63 pct., hvilket altså var stort set uændret fra torsdag eftermiddag. Der var lidt sving i dagens løb mellem under 0,61 pct. og 0,64 pct.

I ugens løb var renten steget med 5 basispoint fra sidste fredags 0,58 pct.

Torsdag var der større udsving, da udmeldinger fra Den Europæiske Centralbank, ECB, fik handlerne til at reagere.

Markedet fangede signaler om lidt højere tiltro til, at ECB vil nå sit inflationsmål, som er forudsætningen for stramninger af centralbankens pengepolitik. Og det satte gang i markante rentestigninger i både Europa og til en vis grad i USA.

Fredagens højdepunkt nøgletalsmæssigt var første opgørelse af det amerikanske BNP-tal for fjerde kvartal. Væksten blev rapporteret til 2,6 pct. mod ventet 3,0 pct. ifølge estimater fra Bloomberg.

/ritzau/FINANS