Aktier: Aktierne retter sig efter rød morgen

Det danske aktiemarked har rettet sig mandag middag efter fald fra morgenstunden i kølvandet på weekendens tragedie i Paris, hvor mindst 129 mennesker omkom.

Foto: Brian Bergmann. Københavns Fondsbørs.
Læs mere
Fold sammen

Ved middagstid stiger det danske eliteindeks for aktier, C20 Cap, med 0,4 pct. pct. til 1007,60.

- Markederne retter sig lidt efter en lidt mørk start på ugen. Det sker oven på sidste uges fald, hvor vi så et ret pænt dyk, hvor Europa faldt med mere 3 pct., siger Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA, til Ritzau Finans.


- Hvor forfærdeligt det end er, det der er sket i Paris, så er det ikke noget, der ændrer grundlæggende på vækstbilledet i Europa. Hvis markedet ikke falder på en dårlig nyhed, så indikerer det en form for stabilitet, siger Henrik Henriksen.

Og ser man ud over de europæiske børser, stiger indeksene med op til 0,4 pct. efter fald fra morgenstunden. Selv børsen i Paris ligger i plus, hvor det franske CAC 40-indeks stiger mandag middag med 0,3 pct.

- Det, markederne reagerede på i sidste uge, var jo nok, at man begynder at se en amerikansk renteforhøjelse som realistisk. Oveni fik vi lidt blødere tal end ventet ud af Kina og Europa. Jeg tror, at frygten for en amerikansk rentestigning er handlet ud af markedet, påpeger Henrik Henriksen.

- Men man må jo også erkende, at hvis USA kan tåle rentestigninger, så er det basalt set ikke en dårlig nyhed for aktier. Det kan godt være, at de nemme og hurtige gevinster er bag os - men aktierne vil have det godt med en rentecykel med gradvise rentestigninger i USA, påpeger PFA's chefstrateg.

I C20-indekset falder FLSmidth, der dog har rettet sig en smule siden morgenstunden. Aktien dykker med 0,7 pct. til 249,20 kr., efter at en række finanshuse er blevet mindre optimistiske på vegne af den danske ingeniørkoncern. Kepler Cheuvreux sænker mandag kursmålet med 40 kr. til 290 kr., mens Handelsbanken sænker anbefalingen til "sælg" fra "hold".

I bunden af eliteindekset finder man også William Demant, hvis schweiziske høreapparatkonkurrent Sonova mandag før børsåbning har nedjusteret forventningerne til årets salg og indtjening. Mandag middag dykker aktien ovenpå den nyhed med 0,8 pct. til 613,50 kr.

- Jeg tror, at noget af problematikken for Sonova ligger i, at William Demant er blevet en stærkere konkurrent på det her marked, vurderer Morten Imsgard, der er senioranalytiker i Sydbank, over for Ritzau Finans.


I toppen af C20 Cap-indekset ligger Vestas og ingredienskoncernen Chr. Hansen med stigninger på henholdsvis 1,5 pct. til 423,30 kr. og 1,4 pct. til 434,40 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.


Også A.P. Møller-Mærsk ligger i toppen, på trods af at raterne på Asien-Europa-ruten et faldet yderligere. Prisen for at fragte en container mellem Asien og Europa faldt med hele 39,3 pct. i sidste uge, så den gennemsnitlige pris lød på 409 dollar per tyvefodscontainer (teu). Det skrev Reuters sent fredag. Rederiets B-aktie stiger med 0,9 pct. til 9705 kr.


I midten finder man Carlsberg, som nyder godt af positiv omtale i Økonomisk Ugebrev Formue. Ugebrevet ser et uforløst potentiale i Carlsberg trods uro i Rusland og truslen fra den planlagte fusion mellem bryggerigiganterne AB Inbev og Sabmiller.


Økonomisk Ugebrev Formue spår, at bryggeriaktien kan give et afkast på 10-20 pct. over de næste 6-12 måneder, og det giver medvind til Carlsberg-aktien, der stiger 0,6 pct. til 592,50 kr.


Ved middagstid kommer Topdanmark med regnskab for tredje kvartal, som ventes at vise en fortsat solid indtjeningskraft, men skidt investeringsresultat.


Ifølge Ritzau Estimates venter ni analytikere et forsikringsteknisk resultat på 330 mio. kr. mod 268 mio. kr. i tredje kvartal sidste år. Investeringsresultatet forventes negativt med 50 mio. kr. mod positivt med 76 mio. kr. i samme kvartal året før.

Forud for regnskabet falder Topdanmark-aktien 0,2 pct. til 177,70 kr.


Der er mandag ingen danske nøgletal på programmet, men for eurozonen kom der endelig statistik for udviklingen i forbrugerpriserne i oktober, som steg med 0,1 pct. i oktober sammenlignet med samme måned sidste år. Dermed steg priserne mere end ventet, idet økonomerne adspurgt af Bloomberg havde estimeret en flad udvikling med 0,0 pct.

Og senere mandag vil temperaturen blive taget for erhvervstilliden i New York-regionen i november målt ved Empire Manufacturing-indekset.