Aktier: Aktierne i Europa når højeste niveau i over tre måneder

Forventningens glæde har mandag tag i de europæiske aktiemarkeder, hvor stigningerne er i overtal i forventning om nye lempelser fra Den Europæiske Centralbank, når bankens beslutningstagere mødes på torsdag.

Foto: DANIEL ROLAND. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Euro er af samme grund svækket, hvilket er godt nyt for de europæiske virksomheders konkurrenceevne.

Europa Stoxx 600-indekset stiger med 0,5 pct. til 385,52 og har kurs mod det højeste niveau siden midten af august.

Bilproducenterne, BMW og Peugeot Citroën, der begge kan drage fordel af en svagere euro, stiger med 2,3 og 2 pct. Desuden ligger Volkswagen 4 pct. højere.

Volkswagen-aktien er nu på det højeste kursniveau i to måneder og er steget næsten 20 pct. de seneste to uger som en modreaktion på de markante fald efter diesel-skandalen.

Blandt mandagens tabere er til gengæld det britisk noterede mineselskab BHP Billiton, der falder med 4,2 pct. på børsen i London. Tilbageslaget kommer, efter at selskabet i weekenden har bekræftet, at Brasilien vil kræve op til 3,5 mia. pund i bøde og erstatning i forbindelse med et kollaps i en dæmning ved et brasiliansk mineprojekt. Kollapset kostede 13 mennesker livet - og flere er stadig i livsfare.

Minen drives af Samarco, som er et joint venture, hvor BHP og partneren Vale hver ejer 50 pct. af aktierne. Omkring 600 mennesker er blevet flyttet efter oversvømmelsen, der ødelagde landsbyen Mariana i Minas Gerais provinsen.

I Frankfurt er Lufthansa lettet 2,4 pct. Flyselskabet er efter en periode med strejke og aflyste flyvninger nået til enighed med en stor del af de ansatte om en ny overenskomst. Det bekræfter fagforbundet Verdi over for Bloomberg News.