Aktier: Aktierne i Asien er kommet godt fra start

De fjernøstlige aktiemarkeder er kommet godt fra start i den ny uge.

De fjernøstlige aktiemarkeder er kommet godt fra start i den ny uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI

Investorerne lænede sig fra begyndelsen op ad de amerikanske stigninger fra fredag, mens solide økonomiske data fra Japan - i form af markant overraskende gode maskinordrer - øgede optimismen yderligere.

- Maskinordrerne bør give et løft til aktierne. Det er ikke bare denne ene indikator, der bestemmer retningen i markedet, men globalt bevæger vi os mod en mere risikobaseret holdning, så det hjælper på denne trend, vurderer aktiestrateg Masaaki Yamaguchi fra Nomura Holdings i Tokyo over for Bloomberg News.

De japanske maskinordrer steg 15,0 pct. i januar i forhold til december, mens der var en stigning i ordreindgangen på 8,4 pct. i forhold til januar sidste år. Økonomerne havde ventet en stigning på 1,9 pct. på månedsbasis og et fald på 3,8 pct. på årsbasis.

I Tokyo stiger det toneangivende Nikkei 225-indeks 1,7 pct., mens det bredere Topix-indeks øger 1,4 pct.

De kinesiske aktieindeks på fastlandet klarer sig også særdeles godt. Det er på trods af skuffende tal for industriproduktion og detailsalg i weekenden.

Det kinesiske detailsalg steg 10,2 pct. frem til udgangen af februar på årsbasis, hvilket var skuffende i forhold til analytikernes ventede stigning på 11,0 pct. og januars 10,7 pct.s stigning.

Samtidig faldt stigningstakten i industriproduktion til 5,4 pct. i forhold til samme måned året før fra 6,1 pct. i januar og analytikernes estimerede stigning på 5,6 pct.

Men de svage data giver anledning til øget tro på flere lempelser fra myndighedernes side i nær fremtid, hvilket trækker Shanghai Composite-indekset op med 2,6 pct., mens CSI 300 stiger 2,7 pct.

Blandt de andre markeder lægger Hang Seng-indekset i Hongkong fra med 1,2 pct., og Taiwans Taiex-indeks og det sydkoreanske Kospi-indeks stiger henholdsvis 0,5 pct. og 0,1 pct., mens Singapores Straits Times-indekset handles 0,7 pct. højere.

De amerikanske aktiefutures ligger ved 6.45-tiden med fald på 0,1 pct.

TABEL

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 1,7

Topix 1,4

Hongkongs Hang Seng 1,2

China Shanghai Composite 2,6

China CSI 300 2,7

Taiwan Taiex 0,5

Sydkoreas Kospi 0,1

Indiens BSE Sensex 0,6

Singapores STI 0,7

Sydney ASX 200 0,4

--------------------------------------

#

Indeksværdi klokken 06.40.