Aktier: Aktierne fortsatte, hvor de slap i sidste uge

De amerikanske aktier fortsatte mandag, hvor de slap fredag. Den positive tendens fortsatte, da der ikke var hverken nyheder eller væsentlige nøgletal til at forstyrre handlen på Wall Street.

- Da der ikke er kommet negative nyheder fra udlandet, ser vi bare en fortsættelse af fredagens positive trend. Vi har stadig et temmelig stort antal tunge regnskaber i denne uge, med en række højt profilerede selskabers kvartalsrapporterer, og det vil der sandsynligvis være fokus for de næste mange dage, siger aktiechef Michael James fra Wedbush Securities i Los Angeles til Bloomberg News.

Af de S&P 500-selskaber, der har fremlagt resultater, har 73 pct. indtil nu overgået bundlinjeestimaterne og 49 pct. har slået omsætningsforventningerne. Analytikerne har justeret deres resultatforudsigelser, og der ventes nu et fald i et første kvartalsindtjeningen på 0,4 pct. mod et fald på 4,3 pct. i midten af april.

Der var heller ikke skuffelser fra nøgletalsfronten, hvor de amerikanske fabriksordrer viste en stigning i marts med 2,1 pct. Det var lidt bedre end ventet, da økonomerne havde regnet med en stigning på 2,0 pct.

Mandag endte med et plus i S&P 500-indekset på 0,3 pct. til 2114,49. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med en stigning på 0,3 pct. i 18.070,40, mens Nasdaq-indekset blev mandagens mindst stigende indeks med et plus på 0,2 pct., som sendte indekset op i 5016,93.

Omsætningen løb op i 690 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens der blev omsat 1,6 mia. aktier på Nasdaq børsen.

Tirsdag morgen ser det lidt mere uldent ud, idet de amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,1 pct. i Asien.

På selskabssiden var der fokus på kabel-tv- og internetudbyderen Comcast, der leverede et regnskab for første kvartal, der umiddelbart var bedre end ventet. Samtidig lagde selskabet yderligere 59 pct. oven i sit aktietilbagekøbsprogram for 2015, så der nu samlet skal tilbagekøbes egne aktier for 6,75 mia. dollar. Comcast-aktien steg 0,8 pct.

Fastfoodkæden McDonalds faldt 1,7 pct., efter at topchef Steve Easterbrook præsenterede en turn-around plan for virksomheden. McDonalds vil blive omstruktureret i fire forskellige segmenter og vil satse mere på franchise-ejere.

Det sendte McDonalds mod i bunden i Dow Jones indekset, hvor koncernen fik selskab af it-mastodonten Microsoft og olieselskabet Chevron, som faldt henholdsvis 0,7 pct og 0,9 pct.

Bedst gjorde finans- og medicinalaktierne det med JP Morgan og Merck i spidsen med stigninger på 1,8 pct. og 1,3 pct.

Genforsikringsselskabet Partnerre afviste et købstilbud fra det italienske investeringsselskab Exor, der er kontrolleret af Agnelli-familien. Samlet ville Exor, der har en stor ejerandel i Fiat, betale 6,4 mia. dollar for Partnerre - svarende til 130 dollar per aktie. Mandag sluttede Partnerre-aktien med et fald på ,1 pct. i 126,93 dollar.

På opkøbssiden var der også rampelys på Monsanto, der efter sigende skulle være interesseret i at overtage schweiziske Syngenta. Monsanto-aktien faldt 2,1 pct.

/ritzau/FINANS