Aktier: Aktiemarkederne ryster græsk valg af sig

Efter en lidt nervøs start på handelsugen oven på det græske parlamentsvalg, er de europæiske aktiemarkeder mandag ved middagstid mestendels positivt stemt.

Mandag formiddag er en koalitionsaftale mellem valgets sejrherre, det venstreorienterede Syriza, og det højreorienterede parti De Uafhængige Grækere forhandlet på plads. Dermed er der lagt op til nye holmgange om de spareplaner, Grækenland er i færd med at gennemføre for at beholde sit medlemskab af den fælleseuropæiske valuta euroen.

Nervøsiteten over Grækenland er dog ikke stor nok til at overskygge den fortsatte begejstring over det kvantitative lempelsesprogram på mere end 1000 mia. euro, som Den Europæiske Centralbank (ECB) annoncerede i sidste uge.

- Markederne er stadig i "risk on"-humør, og alle nyheder overskygges af ECB's stimulusprogram, siger Alessandro Bee, der er strateg hos Bank J Safra Sarasin til Bloomberg News.

Det paneuropæiske aktieindeks Stoxx 600 ligger 0,2 pct. højere i 371,15, det højeste niveau i syv år. Også tyske DAX og franske CAC ligger i positivt terræn, mens det britiske FTSE-indeks falder 0,4 pct.

De græske aktier kan dog ikke helt følge med den generelt positive stemning. Det toneangivende ASE-indeks falder 2 pct., og især bankaktierne får en hård medfart med fald på 5,1 pct. til finanssektoren.

Eurobank Ergasias falder 6,9 pct. og Alpha Bank er nede med 5,8 pct. National Bank of Greece falder 6,2 pct., og endnu værre går det for Piraeus Bank, der sætter sig 10,9 pct.

I den positive ende af aktiemarkedet stiger det schweiziske biotek-investeringsselskab BB Biotech mest i Stoxx 600. Selskabet kunne fredag meddele, at det udlodder et kontant udbytte på 11,60 schweizerfranc pr. aktie, og aktien sendes op med knap 5 pct. mandag.

Delhaize Group, der ejer og driver supermarkeder i blandt andet USA og Belgien, har med sit regnskab for 2014 overgået analytikernes forventninger. Driftsindtjeningen eksklusive engangsposter faldt ganske vist til 764 mio. euro, men analytikerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg kun ventet en driftsindtjening på 705,5 mio. euro. Investorerne kvitterer med et kursplus på næsten 5 pct.