Aktier: Aktie-eufori og efterfølgede kollaps efter Fedmøde

De amerikanske aktieinvestorer sprang på vognen og købte med arme og ben, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, torsdag undlod at hæve renten.

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktieinvestorer sprang på vognen og købte med arme og ben, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, torsdag undlod at hæve renten.

Men efterfølgende meldte tvivlen sig, da der blev sat spørgsmålstegn ved styrken af den amerikanske økonomi. Det fik euforien på aktiemarkedet til at fordampe hastigt, og de store aktieindeks lukkede uens og tæt på nulpunktet.

Fredag morgen er stemningen lidt bedre, hvilket sender de amerikanske futures i positivt territorium.

S&P 500-indekset lukkede torsdag med et fald på knap 0,3 pct. til 19990,20. De tunge aktier i Dow Jones droppede 0,4 pct. til 16.674,74, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med et beskedent plus på 0,1 pct. til 4893,95.

Årets hidtidige makroøkonomiske højdepunkt - det to dage lange pengepolitiske møde i den amerikanske centralbanks rentekommité - endte med en fastholdelse af renten.

På pressekonferencen i kølvandet af mødet, noterede centralbankchef Janet Yellen, at USA hidtil er blevet beskyttet fra den globale storm, men hun tilføjede et "indtil videre".

- Det er lidt af et mindre mysterium. Når de ikke forhøjede renterne og fortsætter med at udsætte en forhøjelse, hvad siger det så om økonomien? At den ikke er stærk nok til at modstå et rentehop. Det er, hvad markedet står og slås med lige nu, siger chefstrateg Carin Pai fra Fiduciary Trust Company International til Bloomberg News.

Afslutningen af det pengepolitiske møde i Federal Reserve åbnede for sluserne, og omsætningen efter torsdagens rentemeddelelse steg kraftig. Samlet blev der omsat 970 mio. aktier på New York Stock Exchange og 1,8 mia. aktier på Nasdaq-børsen - langt størstedelen i eftermiddagens handel.

De økonomiske nøgletal viste et skuffende påbegyndt boligbyggeri i august, mens antallet af byggetilladelser modsat overraskede positivt. Og fra arbejdsmarkedet var der 264.000 førstegangsledige amerikanere i sidste uge. Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var der ventet 275.000 nye ledige.

På aktiemarkedet gik det værst ud over finanssektoren, da lave renter betyder færre indtægter for de store banker. Wells Fargo, JPMorgan og Bank of America faldet alle med over 2 pct.

It-giganten Apple står foran lanceringen af de ny iPhone-modeller i weekenden, og koncernen har indikeret, at de nye modeller står til at slå sidste års salg. Teknologi-analytikere har dog peget på "urealistiske høje" forventninger til salget, og aktien lukkede med et minus på 2,1 pct.

Teleselskabet Verizons resultater for 2016 ventes ikke at vise fremgang i forhold til i år. Det var meldingen fra selskabets administrerende direktør ifølge Financial Times. Aktien dykkede 2 pct.

Bedre held havde Cablevision Systems. Teleselskabet Altice vil købe Cablevision for 34,90 dollar per aktie, svarende til 17,7 mia. dollar. Det er en præmie på 22 pct., og aktien i Cablevision lukkede 14 pct. højere i 32,51 dollar.

Oracle rapporterede en skuffende indtjening, og investorerne kvitterede med at sende aktierne 4 pct. ned.

Fredag morgen er investorerne gået i offensiven efter Federal Reserves rentemeddelelse. De amerikanske aktiefutures handles ved 6-tiden dansk tid med stigninger på 0,2 pct.