Aktier: Aggressiv Fed sendte investorerne på flugt

De amerikanske aktiehandlere var på tilbagetog onsdag, hvor en overraskende aggressiv renteforventning fra forbundsbanken, Federal Reserve, lukkede kursfesten, sendte låneomkostningerne op og styrkede dollar med en negativ effekt for eksportvirksomhederne i fremtiden til følge.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Centralbanken hævede som ventet renten til 0,50-0,75 pct., men de ventede forhøjelser i 2017 blev øget fra to til tre, hvilket fik investorer til at trække følehornene til sig i stor hast.

Det brede S&P 500-indeks faldt 0,8 pct. til 2253,28, og Dow Jones med de store traditionelle industriselskaber droppede 0,6 pct. til 19.792,53. Nasdaq-papirerne lukkede med et minus på 0,5 pct. i 5436,67.

STÆRK ØKONOMI

Forbundsbankens rentekomite - Federal Open Market Committee - begrundede forhøjelsen med, at økonomien nu vurderes stærk nok til at modstå højere låneomkostninger.

- Den information, vi har fået siden mødet i november, indikerer, at arbejdsmarkedet fortsætter med at styrkes, og at den økonomiske aktivitet vokser i et moderat tempo, noterede renteudvalget og pegede på, at jobskabelsen har været solid i de sidste måneder, mens arbejdsløshedsprocenten er faldet.

Udsigterne for økonomien fik samtidig rentekomiteen til at varsle, at der vil komme tre rentestigninger i 2017 og centralbankchef Janet Yellen lagde på det efterfølgende pressemøde ikke skjul på, at der i den vurdering ikke er taget hensyn til mulige finanspolitiske lempelser og stimulanspakker fra den kommende præsident Donald Trump.

Torsdag morgen ligger de fjernøstlige aktieindeks med en overvægt af rødt. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med stigninger på omkring 0,1 pct.

Inden rentemeddelelsen var der blandede data fra de økonomiske nøgletal.

Detailsalget udviklede sig med en stigning på 0,1 pct. på månedsbasis svagere end forudset i november. Økonomerne havde ventet en stigning på 0,3 pct. i forhold til måneden før.

Tages bil- og benzinsalget ud, var der en vækst i salget på 0,2 pct., hvor der var forudset en fremgang på 0,4 pct.

Producentpriserne steg med 0,4 pct. i november mod de ventede 0,1 pct., og kerneproducentpriserne - eksklusive fødevarer og energi - lå 0,4 pct. højere mod en ventet stigning på 0,2 pct.

Industriproduktion faldt 0,4 pct. i november fra måneden før, hvilket var en spids dårligere end ventet af økonomerne, der havde estimeret et fald på 0,3 pct.

Kapacitetsudnyttelsen landede på 75,0 pct. i november, hvilket ligeledes var lidt svagere end de ventede 75,1 pct.

RØDT OVERALT

Samtlige underindeks i S&P 500-indekset endte onsdagen med tab. Hårdest gik det ud over energiaktierne, der lå under for en kraftig styrkelse af dollar, der som afregningsvaluta sendte oliepriserne i et spin.

Det betød kursfald i samtlige 36 selskaber i energisegmentet i S&P. Exxon Mobil, der også står foran et topchefskifte, faldt 2,1 pct., og ConocoPhillips droppede 2,2 pct.

Mindst ringe gik det teknologipapirerne, der begrænsede tabet til 0,3 pct. Undergruppen kunne endnu vise positiv udvikling i enkelte selskaber som Alphabet, der står bag Google, og Oracle. De to koncernen steg begge 0,3 pct.