Aktier: Afventende tænksomt fredagsstille marked

Der er ikke de store udsving på det danske aktiemarked fredag middag. Ude i Europa er der også kun relativt beskedne reguleringer af indeksene.

Læs mere
Fold sammen

Der er sådan lidt vent og se over markedet for øjeblikket, vurderer afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans.

- Der danses på stedet pt. Ingen skal ud og tage positioner op til den lange weekend, hvor Danmark holder pinselukket mandag, og hvor der også er lukket i USA og England, hvor man i USA fejrer Memorial Day, mens det er Spring Bank Holiday i England, siger han.

Han mener også, at markedet trækker vejret oven på regnskabssæsonen og værner om de gevinster, der er indtil videre i halvåret. Under overfalden afventes fortsat en afklaring i Grækenland, der har spøgt i markederne de seneste uger.

Fredag middag er der ingen aktier i C20, der bevæger sig mere end 1 pct. og ni aktier kører op, mens 11 kører ned.

Det danske C20 Cap-indekset stiger 0,01 pct. til 1015,67 fredag middag.

FLSmidth har fået lidt renæssance og ligger i den øverste del af eliteindekset fredag middag med en stigning på 0,9 pct. i 327,40 kr. Aktien er steget de seneste fire handelsdage.

- Der er lidt mere positive bevægelser i råvareselskaberne, og det smitter af på FLS. Ligesom de overraskende gode regnskab for et par uger siden fortsat giver lidt medvind, forklarer Ole Kjær Jensen.

Dertil kommer også det faktum, at selskabet i årevis har underperformet aktiemarkedet og stadig er en af de mest shortede aktier i C20.

Finske Metso, der konkurrerer med FLSmidth, vil fokusere på serviceforretningen, da mineudstyr ikke er voldsomt efterspurgt for øjeblikket. Direktøren for Metso Matti Kahkonen peger i interview fredag med Bloomberg News på, at ordreindtaget inden for mineudstyr i første kvartal på ekstremt lave 45 mio. euro ikke er repræsentativt, men at det samlede indtag må ventes at være i niveauet 300-400 mio. euro for hele året. Det er dog stadig alt for lavt, og derfor er det serviceforretningen, som skal hæve indtjeningen, da salget af mineudstyr alene forventes at gå i nul.

De samme tanker har FLSmidth gjort sig.

Mærsk-aktierne ligger stort set uændret. Der er et par medienyheder fredag om selskabet. Dels er rederiet ifølge Børsen tæt på at sælge rederiet Esvagt for 4 mia. kr., dels er konglomeratet i fokus på grund af en brasiliansk korruptionssag, som igen stikker hovedet frem og måske kan brede sig til andre vigtige markeder. Endelig er der negativt nyt fra rateindekset SCFI, der fredag viser et fald på hele 10,8 pct. til 676,05 - det største fald i mange år.

Mærsks B-aktie stiger 0,8 pct. til 13.170 kr., mens A-aktien oplever et fald af samme størrelsesorden.

ISS, der efter torsdagens regnskab var dagens højdespringer må fredag middag se sig placeret tæt på bunden med et fald på 0,3 pct. til 239 kr. Torsdag steg ISS 4,6 pct. Aktien er steget stort set konstant, siden den i oktober sidste år var nede under forårets introduktionskurs på 160 kr.

Topchefen i ISS, Jeff Gravenhorst, høster frugterne af et stærkt fokus på såkaldte IFS-kontrakter, der er kendetegnet ved store integrerede servicekontrakter, der kan dække både rengøring, kantinedrift og vagttjeneste hos samme kunde.

Uden for C20 har der været regnskab fra Zealand Pharma. Der var ikke noget overraskende i det.

Biotekselskabet kom ud kommer ud af årets første kvartal med en omsætning på 6,3 mio. kr. i forhold til 85 mio. kr. i 1. kvartal 2015. I kvartalet får selskabet et underskud på 55,5 mio. kr. i overensstemmelse med forventningerne. Zealand falder 3,6 pct. til 95 kr.

Kollegaen Bavarian ligger 1,5 pct. lavere i 327 kr. Den amerikanske hedgefond Kerrisdale Capital har shortet 1,52 pct. af aktierne i Bavarian Nordic, fremgår det af en indberetning til Finanstilsynet. Hedgefonden er specialiseret i value-investeringer og "specielle situationer", fremgår det af selskabets hjemmeside.

Indberetningen om Kerrisdales short-position i det danske biotekselskab kommer, efter at såkaldte insidere i Bavarian har solgt i ugens løb.

DFDS, der fik modvind fra en Kanal-dom, men overraskende med et godt regnskab med en opjustering løftes af Nordea til "køb" fra "hold" og kursmålet sættes på til 825 kr. Nordea nedjusterede kursmålet til 710 kr. fra 825 kr. efter Kanal-dommen 18. maj. Men efter regnskabet og appellen af dommen er Nordea tilbage på den hidtidige anbefaling.

DFDS-aktien stiger 3,5 pct. til 740 kr.