Aktier: Afventende start i vente med fokus på Mærsk

Der er lagt op til en afventende start på det danske aktiemarked mandag, hvor investorerne formentlig vil sidde lidt på hænderne og afvente ugens centrale begivenheder.

Foto: Axel Schütt. Majestic Mærsk passerer Sletterhage fyr på vej til anløb i Aarhus
Læs mere
Fold sammen

Sidste uges nervøse stemning kan fortsætte mandag og betyde, at det danske aktiemarked åbner omkring i niveauet fra fredagens lukning.

Det vurderer senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea over for Ritzau Finans.

- Der vil stadig være en nervøs stemning på aktiemarkedet, som der også har været i sidste uge, og noget af det, der har været meget fokus på, har været olieprisen, og den vil der stadig være fokus på, efter at den er faldet hen over weekenden, siger Jesper Bamberger og påpeger, at det på dansk niveau kan påvirke Mærsk-aktien.

Manglen på store selskabsspecifikke nyheder mandag og centrale nøgletal kommer formentlig til at betyde, at det bliver de store markeder ude i verden, som dagen igennem kommer til at sætte dagsordenen for det danske marked.

- Det vil være en stille dag forud for en spændende uge, hvor fokus måske vil skifte lidt fra olieprisen over til forventningerne til den amerikanske centralbank, som ventes at hæve renten onsdag, vurderer Jesper Bamberger.

Fredag var præget af stor usikkerhed på de europæiske aktiemarkeder, hvor investorerne ikke havde lyst til at tage for mange risici og i stedet søgte over i mere sikre papirer. Det smittede også af på det danske marked, hvor C20 Cap-indekset gik på weekend med et fald på 2,4 pct. til 993,08.

Mandag morgen peger amerikanske futures på en lille bedring i markederne med stigninger på mellem 0,4-0,5 pct.

Samtidig indikerer den tyske DAX-future en stigning på 0,1 pct.

Mandag kan der komme fokus på aktierne hos selskaber, som søger klimavenlige løsninger, efter at 195 lande på klimatopmødet i Paris lørdag aften vedtog en klimaaftale, der skal begrænse temperaturstigninger og fremtidige klimakatastrofer.

Det kan betyde stigninger i mandagens handel til selskaber som Vestas, Novozymes og Rockwool, som også på længere sigt ventes at kunne vinde på weekendens klimaaftale.

Fredag endte Rockwool B-aktien med et fald på 2,8 pct. til 902 kr., mens også Novoxymes-aktien tog et dyk på 2,1 pct. til 319,3 kr.

Aktiehug var der også til Vestas, som faldt 2,8 pct. til 440,7 kr. Vestas har desuden fået løftet kursmålet med en 10'er af det amerikanske finanshus Goldmach Sachs, som nu har et kursmål på 540 kr. for aktien. Finanshuset fastholder anbefalingen "køb".

Lørdagens klimaaftale medførte skuffelse hos konglomeratet A.P. Møller-Mærsk, som ærgrede sig over, at en aftale for shippingindustrien er udeladt. Maersk Line havde håbet på, at der kunne blive opstillet globale krav for industrien.

En global regulering ville have givet Maersk Line en konkurrencemæssig fordel, da rederiet i årevis har fokuseret på energieffektivitet.

- Det vil vi helt sikkert være en fordel for os. Vi mener, at det er vigtigt, at de, der er grønne og effektive, bliver belønnet, siger chefrådgiver for klima hos A.P. Møller-Mærsk, John Kornerup.

Fredag faldt Mærsk B-aktien 3,2 pct. til 9195 kr., og aktien kan ligeledes tage fokus mandag, efter at olieprisen i weekenden er faldet yderligere, vurderer Jesper Bamberger.

Uden for eliteindekset kommer Egetæpper og Scandinavian Private Equity, Speas, mandag med regnskab for henholdsvis andet og tredje kvartal.

Egetæpper venter for regnskabsåret 2015/16 en omsætning på 950-1000 mio. kr. samt et resultat før skat på 80-90 mio. kr. Desuden venter tæppeproducenten en EBIT-margin på 8-9 pct. excl. gevinst fra salg af ejendom i Vejle.

Fredag endte selskabets aktie med et fald på 2,2 pct. til 225 kr.

Speas venter i 2015/16 et langsigtet egenkapitalafkast på 8-9 pct. p.a. Fredag måtte Speas-investorerne se aktien falde 0,8 pct. til 16,48 kr.

Desuden har Nordea set nærmere på Schouw-aktien og fundet anledning til at justere på anbefalingen.

Analytikerne hos banken har sænket anbefalingen på Schouw & Co. til "hold" fra tidligere "køb". Derudover skæres kursmålet til 415 kr. mod før 430 kr.

Aarhus-konglomeratet lukkede fredag 5,3 pct. lavere i 385 kr.

Fokus kan der også komme på Østjydsk Bank, som mandag optager de nye aktier, som banken solgte i forbindelse med en kapitalrejsning, til notering. Aktiesalget giver banken et bruttoprovenu på 83,4 mio. kr. Efter fradrag af omkostninger ved udbuddet tilføres banken 75,4 mio. kr. i nettoprovenu.

Fredag faldt aktien 7,3 pct. til 1,90 kr.