Aktier: Aftagende nervøsitet og pæne stigninger i Asien

De asiatiske aktieinvestorer startede ugen med stor nervøsitet, men i takt med at forhandlingerne om en græsk løsning formodes at nå en løsning, sammenholdt med bedre kinesiske handelstal, har øget investorernes optimisme i morgenens handel.

Læs mere
Fold sammen

- Markedet begyndte prissætning med frygt for at det skulle kommer til at ske noget rigtig skidt i såvel Kina som Grækenland, men nu er markedet begyndt at være noget mere optimistisk. Aktiekurserne afspejler håb om at Grækenland vil nå en løsning. Kina ser ud til at have bundet i nedturen, siger markedsstrateg Koichi Kurose fra Resona Bank Ltd i Tokyo til Bloomberg News.

I Bruxelles har markant strammere krav og et direkte ultimatum fra de europæiske regeringsledere skubbet den græske premierminister Alexis Tsipras mod væggen. Tsipras har fået 72 timer til at få opbakning i det græske parlament, ellers er det slut med deltagelse i valutasamarbejdet.

Tyskland har samtidig presset hårdt på for at få Grækenland til at gennemføre omfattende privatiseringer, der skal skaffe flere penge i kassen. Et forslag er at overføre værdier for 50 mia. euro til en uafhængig fond i Luxembourg, der skal stå for privatiseringen for at nedbringe den græske gæld.

I Tokyo reagerer investorerne med at sende Nikkei-indekset op 1,6 pct., mens det brede Topix-indeks øger 1,9 pct.

Fra Kina er der gode handelstal der for første gang i fire måneder peger på at en vending i nedturen i økonomien er under opsejling. Den kinesiske eksport overraskede positivt i juni, og måske endnu endnu vigtigere viste importen et langt mindre fald end ventet.

Dermed fortsætter den vending i juni som blev indikeret i handelstallene for maj, og det afspejles i aktiemarkdet, hvor investortilliden er ved at komme krybende tilbage efter sidste uges kraftige uro. Mandag er "kun" omkring 35 pct. af Shanghai og Shenzhen-selskabernes aktier fortsat frosset.

Ved frokosttid lokal tid ligger Shanghai Composite med en stigning på 2,3 pct., og CSI 300-indekset er steget 2,2 pct., mens Hongkongs Hang Seng stiger 0,3 pct.

Blandt de øvrige børser er Taiwan igen tilbage efter fredagens tropiske orkan lukkede de finansielle markeder. Taiex-indekset stiger 1,2 pct. hvilket også gælder Sydkoreas Kospi-indeks. Singapores Strait Times ligger med en stigning på 0,5 pct., og Sydneys ASX-indeks lukker med et plus på 0,8 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,2 pct. i den asiatiske handel ved 7-tiden mandag morgen.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 1,6

Topix 1,9

Hongkongs Hang Seng 0,3

China Shanghai Composite 2,3

China CSI 300 2,2

Taiwan Taiex 1,2

Sydkoreas Kospi 1,2

Indiens BSE Sensex 0,3

Singapores STI 0,5

Sydney ASX 200 0,8

--------------------------------------

#

Indeksværdi kl. 06.15

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk