Aktier: Aflyst norsk-svensk telebryllup sender TDC ned

Det danske C20-Cap indeks er ikke just i fredagshumør og sætter sig knap 1,1 pct. ved frokosttid. TDC er på ny i fokus, da konkurrenterne fra Telenor og Telia har besluttet at aflyse vielsen af deres respektive teleforretninger i Danmark.

Læs mere
Fold sammen

Teleaktien falder fredag 5,6 pct. til 38,30 kr. efter meddelelsen om den kuldsejlede telefusion, efter et fald på 3,1 pct. torsdag. Da fusionen sidste år blev meddelt, steg TDC på dagen med 5,1 pct.

EU-kommissionens krav til Telia og Telenor har været så skrappe, at fusionen ikke har været værd at føre ud i livet for de to teleselskaber. Dermed ser det ud til, at den hårde konkurrence på det danske marked fortsætter.

- Vi mener fortsat, der er behov for en konsolidering til at sikre et sundt og bæredygtigt investeringsklima på mobilmarkedet herhjemme, skriver TDC's administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, i en kommentar.

Samlet ligger det danske eliteindeks C20 Cap til et minus på 1,16 pct. til 946,7. Kun to aktier stiger, mens 18 aktier ligger i rødt.

Nordeas seniorstrateg Tine Choi Danielsen vurderer, at investorerne fortsat lurepasser på grund af rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der venter i næste uge. Skuffende amerikanske nøgletal torsdag har bidraget til forventningerne om, at en mulig renteforhøjelse måske ikke kommer i denne omgang.

- Skuffende tal for engroslagre og vigende importpriser forstærker det nedadrettede pres på den amerikanske inflation. Samlet set medvirker det til at understøtte forventningen om, at Fed ikke forhøjer renten i september, skriver hun i en kommentar.

I gruppen af aktier klædt i rødt finder vi A. P. Møller-Mærsks aktier. Aktierne ligger til et fald på henholdsvis 0,9 pct. for A-aktien til 10.670 kr. og et fald på 0,8 pct. for B-aktien til 10.960 kr.

Aktierne presses af, at Shanghai-rateindekset fredag viser et fald på 6,4 pct. På konglomeratets kapitalmarkedsdag onsdag sagde Maersk Line-chef Søren Skou, at når efterspørgslen svigter, må udbuddet også falde som forklaring på, at Maersk Line har taget kapacitet ud af nogle af de største handelsruter for at forsøge at stoppe det markante ratefald.

- Vi er i en hård branche og har væsentlige udfordringer. På den korte bane er vores svar at fjerne kapacitet, lød det fra Søren Skou.

Blandt andet har Maersk Line annonceret 30 aflyste afgange, de såkaldte "blank sailings", i august, september og oktober i år - en fordobling i forhold til 2014. Samtidig er der reduceret i netværket mellem Asien og Europa i 2M-partnerskabet med MSC, og så sent som tirsdag fortalte det danske rederi, at det vil fjerne 16 pct. af kapaciteten fra Fjernøsten til Europa.

Det hjælper heller ikke på kursen, at Danske Bank har sænket bankens kursmål for Mærsk-aktien til 14.000 fra 14.500 kr. Banken fastholder dog fortsat sin købsanbefaling.

Omvendt er der lysere toner i højtalerne for de hårdt pressede B&O-aktionærer. Finans skriver, at Bang og Olufsen er gået på jagt efter en partner og forhandler med flere store tv-producenter, som kan tænkes at tilføre Struer-selskabet ny teknologi. Investorerne belønner den nyhed med et plus på 1,1 pct. til 44,80 kr. fredag.

I toppen af C20 Cap-indekset ligger Tryg med et plus på 0,5 pct. til 130,70 kr., mens Coloplast ligeledes stiger 0,5 pct. til 468 kr. I den tunge ende af indekset ligger Carlsberg med et fald på 1,5 pct. til 496 kr. Franske Exane BNP Parisbas har sænket sit kursmål for bryggeriaktien til 540 kr. fra 600 kr.

Udenfor eliteindekset er TK Development kommet med regnskab for de første seks måneder af 2015. Ejendomsudviklingsselskabet fastholder forventningerne til helåret og venter et overskud før skat på 40 mio. kr. fra de fortsættende aktiviteter. Aktien falder med 5,6 pct. til 8,45 kr.

/ritzau/FINANS

 

Niels Fibæk-Jensen, +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk