Aktier: Afbrudt britisk EU-kampagne gav kursløft

Foto: LUCAS JACKSON.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier fik endelig bugt med striben af negative handelsdage torsdag, efter en reduceret frygt for påvirkningen af de britiske vælgere i retning af et exit fra EU gav et løft til det amerikanske aktiemarked.

Torsdag lukkede S&P 500-indekset med et plus på 0,3 pct. til 2077,99. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,5 pct. til 17.733,10, og Nasdaq-papirerne sluttede med en stigning på 0,2 pct. i 4844,92.

EU-KAMPAGNE SUSPENDERET
Aktiekursstigningen kom efter at begge sider i den britiske EU-valgkamp suspenderede deres respektive kampagne om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU eller ej, i kølvandet af mordet på Labour-politikeren Jo Cox, mens hun mødte vælgerne på gaden i hendes valgkreds.

Jo Cox var tilhænger af britisk medlemskab af EU, og de tragiske begivenheder vurdereres af markedet at kunne gøre vælgere mere tilbøjelige til at vælge at forblive i EU ved næste uges folkeafstemning i Storbritannien.
- De seneste meningsmålinger har vist, at brexit er tæt på et flertal, eller har hældt i retning af et exit. Afbrydelse af kampagnen kan give lidt nødhjælp til de investorer, der tror at yderligere kampagne vil øge tendensen i retning af brexit. Men hvor meget det betyder, har vi endnu til gode at se, pointerer chefstrateg Mark Luschini fra Janney Montgomery Scott i Philadelphia over for Bloomberg News.

CENTRALBANKER ADVARER
Adskillige af de store centralbanker har slået alarm over den potentielle påvirkning af et britisk farvel til EU. Centralbankchefer i Federal Reserve, Bank of Japan, Bank of Canada og den schweiziske centralbank har alle peget på næste uges afstemning som potentiel elefant i den globale økonomiske glasbutik.

Federal Reserves Janet Yellen sagde så sent som onsdag, at afstemningen kan få konsekvenser for den finansielle markeder og dermed også for USAs økonomiske udsigter.

ØKONOMISKE DATA
Fra den økonomiske nøgletalsfront meldte 277.000 amerikanere sig som førstegangsledige i sidste uge. Økonomerne ventede 270.000 nye ledige.
Og indekset over erhvervslivets forventninger fra Federal Reserve Bank of Philadelphia for juni viste en stigning til 4,7 fra minus 1,8. Økonomerne havde ventet et indeks på 1,0.
Vigtigst var dog de amerikanske forbrugerpriser, der steg 1 pct. i maj set i forhold til samme måned året før. Her havde økonomerne estimeret en stigning på 1,1 pct.
På månedsbasis steg forbrugerpriserne med 0,2 pct. – hvor økonomernes forventninger lå på 0,3 pct.
Kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg som ventet 2,2 pct. på årsbasis og 0,2 pct. på månedsbasis.
Fredag morgen trækker de asiatiske markeder endelig op igen ført an af Tokyo-børsen efter en uge med gentagne kursfald. De amerikanske futures stiger samtidig 0,1-0,2 pct.

NI AF TI INDEKS STEG
Hele ni af de ti underindeks i S&P 500-indekset lukkede i positivt territorium.

I top var telesektoren med stigninger til Verizon 1,2 pct. og telegiganten AT&T på 0,5 pct.
Dagens bundskraber var energisektoren efter en dag, hvor store udsving i oliepriserne endte med et prisfald. Murphy Oil faldt næsten 4 pct. og Transocean droppede over 3 pct.