Aktier: Advarselslamperne blinker for biotekaktier

Biotekaktierne kan blive tirsdagens tabere på de europæiske aktiemarkeder, efter at prispraksis for lægemidler i USA mandag kom i søgelyset.

Læs mere
Fold sammen

 

Generelt er der udsigt til en nogenlunde flad eller let positiv åbning på de europæiske aktiemarkeder ifølge handelen med futures, mens det danske marked risikerer at gå lidt tilbage. Efter dansk lukketid mandag blæste der nemlig lidt dårligere aktievinde, og C20 Caps stigning på 1,6 pct. var højere end alle andre større aktieindeks i Europa.

En New York Times-artikel skabte især dårlig stemning om medicinal- og bioteksektorerne. Den beskrev, hvordan lægemidlet Daraprim var blevet 50-doblet i pris, efter at rettighederne til det blev købt af et andet selskab. Den historie fik blandt andet den mulige præsidentkandidat Hilary Clinton til at varsle handling på området, og en række amerikanske medicinalaktier faldt.

Ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets kan det også få effekt i Europa tirsdag.

- Det er klart, at det kommer også til at forplante sig til farmaselskaberne i Europa i løbet af tirsdagen. Skulle man gå ind og se, hvor det vil kunne ramme hårdest, så vil det være blandt biotekselskaberne med de meget, meget dyre behandlinger. Derimod vil det nok ske i mindre grad blandt medicinalselskaberne, vurderer Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans.

Dermed er Novo Nordisk, Lundbeck og Genmab måske ikke i første omgang i skudlinjen, mens effekten for mindre aktier som Bavarian Nordic og Zealand Pharma er sværere at forudse. Dog kan det tælle ned, at den branche generelt har klaret sig godt på børsen den seneste tid og derfor kan blive ramt af profithjemtagning i usikre tider.

Generelt er det tyndt med tunge, selskabsspecifikke nyheder på det danske aktiemarked. A.P. Møller-Mærsk har relativt rutinemæssigt udstedt to obligationer på en halv mia. dollar hver med udløb i henholdsvis 2020 og 2025. Det skal konglomeratet betale henholdsvis 2,875 pct. og 3,875 pct. i rente for.

Vestas er omtalt i Børsen, som har fået adgang til vidneberetninger fra retssagen mod Henrik Nørremark, og de viser ifølge avisen, at tidligere topchef Ditlev Engel købte sig længere tid i direktørstolen ved at skille sig af med netop Henrik Nørremark. Helt tilbage i november 2011, eller to år før han endelig blev fyret, var beslutning klar til at sige farvel til den højtprofilerede vindchef.

Rockwool er også genstand for omtale i Børsen. Aktien er faldet kraftigt over de seneste par måneder, men kan stadig være for dyr, mener analytiker Jesper Christensen fra Alm. Brand Markets, der savner en handlingsplan fra den nye direktør. Den er på vej, lover bestyrelsesformanden. Aktien kostede 897,50 kr. ved lukketid mandag.

Kapitalfonden Polaris' bud på Mols-Linien er udløbet, og det ser ud til, at fonden får kontrol med 78,90 pct. af aktierne ifølge en foreløbig optælling. Den nye storaktionær har allerede indkaldt til en generalforsamling for at afnotere færgerederiet, der mandag kostede 44,20 kr. per aktie på børsen - eller 10,5 pct. over Polaris' købspris.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk