Aktier: Abe-sejr løfter Nikkei til rekordstime

Der er aktiejubel i Japan mandag morgen oven på den overbevisende valgsejr til premierminister Shinzo Abes koalition i søndagens parlamentsvalg.

Det toneangivende Nikkei-indeks på Tokyo-børsen stiger for 15. handelsdag i træk, hvilket er første gang nogensinde, efter at koalitionen bestående af Abes Det Liberale Demokratiske Parti (LDP) og Komeito står til at få mindst 312 af de 465 sæder i underhuset.

Det svarer til over to tredjedele af pladserne, og dermed kan Shinzo Abe videreføre sin økonomiske politik, kendt som "abenomics", og formentlig også den relativt løse pengepolitik, der er blevet ført, siden Abe kom til i december 2012. Siden dengang er yen svækket med mere end 20 pct. ifølge Bloomberg News, hvilket hjælper de eksporttunge japanske selskaber.

Fremgangen for Nikkei er på 1,2 pct., hvilket løfter indekset til det højeste niveau siden 1996, mens det bredere Topix-indeks på samme børs stiger 0,9 pct.

Eksportselskaberne fører også an mandag med firmaer som Tokyo Electron, Yamaha, Kikkoman og Trend Micro i god gænge. Men også banksektoren var med fremme.

Generelt er aktiestemningen i Asien dog lidt mere afdæmpet, og MSCI Asia Pacific-indekset stiger kun 0,2 pct. ifølge Bloomberg News, idet især Hongkong-børsen trækker ned. Her ligger Hang Seng-indekset 0,7 pct. lavere med fald til alle underindeks. Forsikringsselskabet AIA og Volvo-producenten Geely Automobile var med til at trække ned.

Shanghai Composite og CSI 300 ligger til gengæld begge med marginale stigninger, og i Taiwan er Taiex-indekset i plus med lidt over 0,1 pct.

Det australske ASX-200-indeks falder med 0,2 pct., mens det førende indeks i Sydkorea, Kospi, ligger med et ganske småt minus.

/ritzau/FINANS