Aktier: Årets største C20-nedtur anført af Genmab

Det danske aktiemarked har torsdag middag sat kurs mod det største fald i C20 Cap-indekset siden midten af oktober, og store fald præger også de øvrige børser i Europa efter uro i Mellemøsten med Saudi-Arabiens militære operationer i Yemen.

- Aktierne falder over hele Europa, og herhjemme er der ikke et eneste C20-papir, der ligger højere. Vi så allerede fald onsdag, og de er blevet forstærket yderligere af tiltagende usikkerhed om situationen i Mellemøsten, hvor Saudi-Arabien angiveligt overvejer at indsætte landtropper i Yemen, siger afdelingschef Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.


C20 Cap-indekset ligger ved 11.45-tiden 1,7 pct. lavere i 946,69, hvilket er årets største fald. Faktisk skal man helt tilbage til 16. oktober for at finde et større fald i det danske eliteindeks. I Frankfurt falder DAX-indekset 1,5 pct., og i London og Paris ligger de ledende indeks henholdsvis 1,0 og 1,2 pct. lavere.


- Uroen i Mellemøsten afspejler sig også i stigende oliepriser, og energisektoren er dermed den eneste sektor, der ligger højere i Euro Stoxx 600-indekset, mens alt andet ligger presset - blandt andet biotek, som man også så det i USA, siger Ole Kjær Jensen.


Prisen på en tønde Brent-olie til levering medio maj stiger torsdag hele 4,1 pct. til 58,82 dollar, hvilket understøtter aktier i europæiske selskaber inden for olieindustrien. Blandt andet stiger Statoil 2,2 pct. og Seadrill med 3,4 pct. Men det er undtagelser i et marked med fald i alle øvrige sektorer.


Herhjemme ligger Genmab helt i bunden af C20 med et fald på 5,8 pct. til 468,5 kr.


- Vi ser generelt et billede af, at nogle af dem, der har klaret sig rigtigt godt, blandt andet biotek i USA, og herhjemme aktier som Genmab og Bavarian Nordic, de får lidt ekstra øretæver som følge af usikkerheden og gevinsthjemtagning, siger Ole Kjær Jensen.


Genmab var allerede hårdt ramt onsdag, hvor den faldt 6,8 pct. til 497,2. Det første slag mod aktiekursen kom ifølge chefhandler Mads Zink fra Danske Bank tirsdag aften, hvor en større aktiepost på 1,4 mio. aktier blev sat til salg og placeret til 500 kr. per styk.


Det var et pænt stykke under tirsdagens slutkurs på 533,50 kr. Det andet slag kom så onsdag aften på Wall Street, hvor biotekaktier generelt fik en særdeles hård medfart.

- I går så vi den største korrektion i biotekaktier i USA siden april 2014. Det amerikanske biotekindeks faldt med 5 pct. og er faldet med 10 pct. siden i fredags. Der var enkelte aktier, der faldt med 15 pct. i går, uden der var nyheder fremme, og ud af de 100 biotekaktier, der er i det amerikanske biotekindeks, der faldt 96, fortæller Mads Zink til Ritzau Finans.

Herhjemme falder Bavarian Nordic endvidere 7,1 pct. til 329 kr., men til trods for det kan aktionærerne i selskabet glæde sig over en gevinst i år på 66 pct., mens årets fremgang for Genmab med de seneste to dages fald er reduceret til 29 pct. Genmab-aktien er dog steget over 1000 pct. over de seneste tre år - eller 19-doblet i værdi i forhold til bundrekorden på 23,88 kr. den 23. november 2011.


Retten til 2014-udbyttet på 29 kr. er torsdag fragået aktien i Tryg, som ved middagstid ligger 40,5 kr. - 4,7 pct. - lavere i 828 kr.


Også Novo Nordisk falder, selvom selskabet er nået i mål i de sidste fase 3a-studier med den ekstrahurtigt-virkende insulin aspart, Fiasp. Novo vurderer, at en ansøgning om markedsføringstilladelse for den ny insulin kan være klar til indsendelse omkring årsskiftet i såvel USA som Europa.

"Overordnet ganske gode resultater", lyder vurderingen fra analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.


Samtidig har Novo får løftet anbefalingen af norske DNB til "køb" fra "hold" med et øget kursmål til 380 kr. fra 320 kr., mens Natixis har hævet kursmålet på aktien fra 346 kr. til 365 kr. Trods de positive takter ligger Novo-aktien 2,3 pct. lavere i 333 kr.

Den årlige amerikanske høreapparat- og hifi-messe Audiology Now i San Antonio, Texas, startede natten til torsdag dansk tid. Nyheder og tendenser kan påvirke de to store danske høreapparat-producenter GN og WDH. GN falder 2,1 pct. til 152,30 kr., og WDH ligger 1,5 pct. lavere i 578,50 kr.


Malerkoncernen Flügger er løbet ind i så store it-vanskeligheder, at salg og distributionen blev kraftigt forstyrret, mens økonomiafdelingen har manglet overblik. Det gav anledning til en stor nedjustering af forventningerne til driften i 2014/15 i onsdagens sene regnskab. Onsdag nåede aktien at falde 0,9 pct. til 410,5 kr., og torsdag dykker den yderligere 3,8 pct. til 395 kr.


Smykkekoncernen Pandora kan senere torsdag blive påvirket af kvartalstal fra den amerikanske smykkekæde Signet Jewelers, der blandt andet forhandler Pandora-smykker. Analytikerne hos Goldman Sachs har i øvrigt hævet kursmålet for Pandoras aktie fra 479,50 kr. til 684,10 kr. Ikke desto mindre falder den 1,5 pct. til 602,50 kr.

Senere torsdag kommer der regnskaber fra Victor, Deltaq, SP Group og Firstfarms.


/ritzau/FINANS