Aktier: Åbning med lille Trump-effekt på Wall Street

De fleste analytikere ventede, at det vil føre til røde - nogle endda blodrøde - aktieindeks på alverdens børser, hvis Donald Trump skulle løbe med sejren i det amerikanske præsidentvalg. Men sådan er det ikke gået.

Også på første handelsdag i ugen derpå vender investorerne til dels fortsat obligationerne ryggen for i stedet at gå på opkøb i aktier.

Det er især selskaber, der relateret til infrastruktur, og bankerne, der lader til at nyde godt af, at Donald Trump indtager posten som præsident efter nytår.

- Der foregår en del ompositionering på markedet, snarere end at der er tale om, at hele markedet ændrer sig. De sektorer, der ventes at klare sig godt, overstråler dem, som ses klare sig dårligere, siger Jasper Lawler, der analytiker i CMC Markets, til Bloomberg News.

På selskabssiden betyder det, at der er medgang til eksempelvis metalproducenterne U.S. Steel og AK Steel Holding, som stiger med henholdsvis 4,4 og 4,8 pct. i mandagens første handler.

De toneangivende amerikanske indeks S&P 500 og Dow Jones indleder mandag med løft på 0,2-0,3 pct. Til gengæld indledes handlen med aktier på Nasdaq med et fald på 0,2 pct.

Med til omvendt at give risikoappetit er, at markedet venter, at Donald Trump vil sænke skatterne for de amerikanske selskaber på bekostning af miljøet og global handel. Dertil kommer, at han har annonceret omfattende investeringer i den amerikanske infrastruktur.

- Forventningerne om amerikanske skattesænkninger og et højere offentligt forbrug øger udsigterne for, at der udskrives flere obligationer, og at inflationen stiger i USA, siger Lina Fransson, der er strateg i den svenske bank SEB, til CNN Money.

Med til at trække ned er, at prisen på olie igen er på vej mod de 40 dollar. Målt på den amerikanske referenceolie, WTI, koster en tønde af den sorte råvare mandag eftermiddag 43 dollar, mens den i slutningen af oktober var oppe over 50 dollar tønden.

Iran har øget sin produktion hurtigere end ventet fra tre oliefelter, og amerikanske olieefterforskere har øget aktiviteten. Alene siden maj er der kommet 130 flere rigge i arbejde.

Selskabsspecifikt er der medvind til Harman International Industries, som producerer lyd- og videosystemer for biler. Aktien stiger med 25,6 pct. i den indledende handel, efter at Samsung Electronics har sat underskrift på en opkøbsaftale til en værdi af 8 mia. dollar.

Mentor Graphics går 18,5 pct. frem, efter at Siemens har meldt ud, at den tyske koncernen vil købe det amerikanske selskab for 4,5 mia. dollar for at styrke sig inden for industriel software.