Aktier: A.P. Møller-Mærsk trækker dansk marked frem

A.P. Møller-Mærsk tager teten på det danske aktiemarked mandag, hvor stemningen overordnet set er positiv på de europæiske børser.

Arkivfoto. A.P. Møller-Mærsk tager teten på det danske aktiemarked mandag, hvor stemningen overordnet set er positiv på de europæiske børser.  Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

En statslig redningspakke til de to kriseramte italienske banker Banca Popolare di Vicenza og Veneto Banca er blevet godkendt af EU-Kommissionen, og det bliver taget positivt op af investorerne.

C20 Cap-indekset stiger 0,2 pct. til 1170,74, hvilket er mindre end de store indeks ude i Europa, der stiger 0,8-1,4 pct.

»Banksektoren er i fin form, efter at der er kommet en løsning på to meget skrantende banker. Det giver en lettelse i markedet,« siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

»Men samtidig udstiller det de usikkerheder, der er i visse dele af den europæiske banksektorer, hvor især nogle af de sydeuropæiske banker ikke er så godt kapitaliseret, og den usikkerhed er ikke forsvundet, «siger han.

For de danske banker er retningen uens med en stigning på 0,6 pct. til 250,90 kr. for Danske Bank, et hop på 0,5 pct. til 82,95 kr. for Nordea, mens Jyske Bank-aktien falder 1 pct. til 365,10 kr.

I toppen af C20 huserer Mærsk-aktien med et kurshop på 1,6 pct. til 12.850 kr., uden at der er konkrete nyheder fremme om selskabet.

Novo Nordisk-aktien er også i grønt med en stigning på 0,3 pct. til 295 kr. Medicinalselskabet kunne sent fredag fortælle, at diabetesmidlet Semaglutid har givet vægttab på op til 14 pct. i et forsøgsstudie, hvilket Sydbank kalder positivt.

Vestas ligger nederst i C20 med et fald på 1,4 pct. til 580,50 kr. Der er ikke nyheder fremme om selskabet, men den svenske avis Dagens Industri opfordrer i en artikel sine kunder til at sælge aktien, da vindmølleproducenten risikerer at blive ramt af prispres, ligesom at selskabets ordreindgang på det vigtige marked i USA kan have toppet.

Lundbeck er også under pres i mandagens handel. Dermed fortsætter udviklingen fra i fredags, hvor medicinalselskabet kunne fortælle, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, ikke vil inkludere nye data om depressionsmidlet Brintellix.

Myndighederne har således afvist at give lov til at markedsføre midlet til også kognitiv dysfunktion hos mennesker med svær depression - det vil sige evnen til at huske og bearbejde information.

Mandag har Jyske Bank sænket anbefalingen af aktien til »reducer« fra »køb«, hvilket også skal ses, i lyset af at den er steget omkring 30 pct. i år. Aktien falder mandag 0,8 pct. til 370 kr.