Aktier: A.P. Møller-Mærsk med i top i grønt eliteindeks

A.P. Møller-Mærsks aktier har ved de første handler fredag på Københavns Fondsbørs placeret sig i toppen af C20 Cap-indekset, der samlet stiger med 0,3 pct. til 1007,6.

Læs mere
Fold sammen

Det lyseblå konglomerat kom med regnskab for tredje kvartal, før fondsbørsen åbnede fredag morgen, og det viste et større driftsresultat, end analytikerne havde forventet, mens omsætningen skuffede. B-aktien stiger med 0,8 pct. til 10.350 kr., mens A-aktien ligger til en stigning på 0,6 pct. til 10.050 kr.

Nykredit ser ikke de store overraskelser i regnskabet.

- Der er ikke så meget at komme efter. Det meste vidste vi på forhånd. Der vil være fokus på ledelsens præsentation af besparelser i divisionerne Oil og Line. Det skal vi have uddybet - hvor vil man spare, og hvor det giver mening, siger Nykredits Mærsk-analytiker, Ricky Rasmussen, til Ritzau Finans.

I kvartalet tjente konglomeratet 2245 mio. dollar før af- og nedskrivninger (EBITDA), hvilket var en spids mere end de 2174 mio. dollar, som analytikerne adspurgt af Ritzau Estimates havde ventet. Tallet var imidlertid en kraftig tilbagegang fra de 3199 mio. dollar, som Mærsk præsterede i tredje kvartal af 2014.

Bundlinjen, målt på nettoresultatet før minoriteter, blev barberet ned til 778 mio. dollar - et fald fra 1495 mio. dollar for 12 måneder siden. Mærsks administrerende direktør, Nils Smedegaard Andersen, begrunder kvartalets resultater med lave containerrater og lave oliepriser.

A.P. Møller-Mærsk fastholder dog sine nedjusterede forventninger til konglomeratets indtjening i 2015, hvor det underliggende resultat fortsat ventes at lande på omkring 3,4 mia. dollar, hvilket gruppen nedjusterede til to uger før regnskabet.

Helt i top ligger transportkoncernen DSV med en stigning på 1,4 pct. til 286,30 kr. uden selskabsspecifikke nyheder. Mens Nordea er morgenens modpol med et fald på 0,8 pct. til 75,35 kr.

Dagen igennem vil det være den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, der bliver offentliggjort i løbet af eftermiddagen dansk tid, som aktiemarkedet også vil rette sin opmærksomhed mod.

- Det er jo helt klart noget, der kan indikere, om der kommer en amerikansk rentestigning til december. Så der vil være en afventende markedsstemning, hvor man lader op til eftermiddagens tal, sagde Jesper Bamberger, senioraktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans før børsens åbning.

I Jyske Bank forventer man, at arbejdsmarkedsrapporten vil vise et plus på 190.000 nye job.

- Bliver rapporten for svag, vil markedets bekymringer om yderligere amerikansk vækstafdæmpning blive forstærket, og det vil påvirke aktiemarkedet negativt. Til gengæld vil udsigterne til en udskydelse af pengepolitiske stramninger være en positiv faktor, men formentlig ikke nok til at løfte aktierne i plus, skriver banken i en kommentar om eftermiddagens jobtal.

Vestas har oven på sit regnskab for tredje kvartal, som blev offentliggjort torsdag, fået sænket anbefalingen af det australske finanshus Macquarie til "underperform" fra "neutral". Finanshuset hæver samtidig kursmålet til 300 kr. fra 250 kr. Société Générale løfter derimod kursmålet til 430 kr. fra tidligere 360 kr. Anbefalingen er uændret "hold", fremgår det af data fra Bloomberg News. Nordea har lagt 20 kr. på kursmålet, så det lyder på 470 kr., mens anbefalingen "køb" fastholdes, mens Handelsbanken hæver såvel anbefaling som kursmål til henholdsvis "køb" fra "akkumuler", og til 500 kr. fra 435 kr.

Vestas stiger med 0,4 pct. til 415,90 kr.

Medicokoncernen Coloplast har fået lagt 40 kr. på kursmålet til 440 kr. af finanshuset Berenberg. Anbefalingen "sælg" fastholdes. Aktien stiger fredag morgen med 0,7 pct. til 539,50 kr.

Uden for C20 Cap-indekset kommer SAS fredag med trafiktal for oktober. Aktien ligger uændret fredag morgen i 13,40 kr.

Også fodboldklubben AaB kommer med regnskab for årets tredje kvartal fredag. For helåret 2015 forventes et resultat før skat mellem 0 og minus 5 mio. kr. Aktien falder fredag med 4,0 pct. til 0,28 kr.

Bioporto har nedjusteret forventningerne til 2015 i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, og selskabet venter nu en omsætning på 21-22 mio. kr. samt et negativt nettoresultat på 11 mio. kr. Aktien ligger som den mest faldende aktie fredag morgen med et fald på 8,6 pct. til 3,17 kr.

Efter børslukketid vil Simcorp offentliggøre sit regnskab for tredje kvartal. For 2015 venter selskabet en omsætningsvækst på 7-12 pct. målt i lokal valuta og en overskudsgrad (EBIT-margin) på 23,5-26,5 pct. i lokal valuta. Aktien falder fredag med 0,1 pct. til 349 kr.