Aktier: 15 års IT-mareridt overstået med kursrekord

Der var stigninger på de amerikanske aktiemarkeder torsdag.

Læs mere
Fold sammen

De store aktieindeks fortsatte fremgangen, og for Nasdaq Composite var det en historisk dag, idet indekset indhentede den hidtidige top fra oktober 2000, hvor it-boblen sprang og sendte teknologisektoren ned med næsten 70 pct.


- Man følger sig langt mere komfortabel med at investere i Nasdaq-papirerne i dag. Nogle vil huske den sidste boble top og sige, at dette er et tegn på, at markedet er ved at skumme over. Efter min mening er det ikke tilfældet, siger portefølje forvalter Jason Benowitz fra Roosevelt Investment Group til Bloomberg News.

Fra statistikfronten var der let skuffende data for salg at nye boliger og for arbejdsløshedskøen. 295.000 meldte sig som førstegangsledige i sidste uge, hvor der var ventet 287.000, og salget af nye boliger blev 481.000 enheder på årlig basis mod et ventet salg på 515.000 enheder.

Torsdag endte med en stigning i S&P 500-indekset på 0,2 pct., som sendte indekset op i 2112,93. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et plus på 0,1 pct. i 18.058,69, mens Nasdaq-indekset strøj til tops med en stigning på 0,4 pct. til rekorden 5056,06.

Omsætningen på New York Stock Exchange var 710 mio. aktier, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,8 mia. aktier.

Fredag morgen er der stadig en anelse positiv undertone i markedet, hvor den amerikanske S&P-future ligger med et marginalt plus i Asien.

Torsdag var igen en travl regnskabsdag, og samtidig skulle blandt andet Facebook, AT&T, Qualcomm og Ebay stå til regnskab for onsdagens sene første kvartals-data.

Investorerne reaktion gav et fald i Facebook på 2,6 pct. og på 0,9 pct. til Qualcomm, mens AT&T steg 4,2 pct., og Ebay fik lagt 3,8 pct. til aktiekursen.

Bilmastodonten General Motors kunne ikke holde kadencen i de første tre måneder af året. Selskabets justerede indtjening lå under analytikernes estimater, og General Motors-aktien droppede 3,3 pct.

Ingeniørmaskine-koncernen Caterpillar, der til dels er branchekollega med danske FLSmidth, overraskede analytikerne med første kvartalsdataene. Regnskabet indeholdt en opjustering af forventningerne til hele året, men investorerne er fortsat skeptiske, og aktien faldt knap 0,1 pct.


Medicinalselkoncernen Eli Lilly, der er skarp konkurrent til Novo Nordisk på diabetesbehandlingsområdet, fremlagde også et solidt regnskab, som generelt lå et godt stykke over analytikernes estimater. Eli Lilly-aktien steg dog kun med beskedne 0,1 pct.


Efter børslukketid var der blandt andet regnskaber fra Google, Amazon, Microsoft og Starbucks.

Internetsøgegiganten Google rapporterede et justeret resultat per aktie på 6,57 dollar for første kvartal 2015, hvilket skal ses i forhold til analytikernes forventninger på 6,63 dollar per aktie. Men stor fremdrift i de mobile reklameaktiviteter var vigtigt nyt for investorerne, der sendte Google op med 3,2 pct. i eftermarkedet.

It-mastodonten Microsoft offentliggjorde et solidt regnskab på trods af et kollaps i salget af styresystemet Windows. Koncernens finanspolitiske tredje kvartal, der svarer til kalenderåret første kvartal, viste et overskud på per aktie på 0,62 dollar, hvor analytikernes forventninger var et resultat på 0,53 dollar per aktie.

Salget af Microsofts styresystem, Windows, faldt markant, mens de cloud-baserede tjenester til gengæld viste en imponerende vækst. Microsoft steg 3,4 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS