Aktiepanikken i USA aftager efter store kursfald mandag

De amerikanske aktier lukkede mandag for anden dag i træk langt under nulpunktet, efter en handelsdag med bemærkelsesværdigt store kursfald.

Læs mere
Fold sammen

Det store aktieindeks blev sendt tilbage omkring de laveste niveauer siden oktober sidste år, men tirsdag morgen synes det værst at være overstået.

Efter en dag med endog meget store udsving, lukkede S&P 500-indekset mandag med et fald på 3,9 pct. til 1893,21. De tunge aktier i Dow Jones droppede 3,6 pct. til 15,871,35, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset tabte 3,8 pct. til 4526,25 efter på et tidspunkt af have faldet hele 9 pct.

Det er frygten for en kinesisk vækstnedtur, der har har sendt rystelser i globale billede i sving kloden rundt.

- Investorerne i Kina har mistet tilliden til den kinesiske centralbank, og det er en meget alarmerende og vanskelig situation for markedet. I sidste ende afhænger det af, om den kinesiske udvikling resulterer i en alvorlig økonomisk afmatning. Hvis det sker, vil det filtrere igennem til USA, siger chef investeringsstrateg Bruce Bittles fra Robert W. Baird & Co. i Milwaukee til Bloomberg News.

Udviklingen i Kina har også fået opmærksomhed fra den amerikanske centralbanks side. Chefen for Federal Reserve Bank of Atlanta, Dennis Lockhart, mandag pointerede, at den stærkere dollar, den svagere yuan og de faldende oliepriser komplicerer beslutningen om den planlagte renteforhøjelse.

Lockhart venter dog stadig, at Federal Reserve vil hæve renten i år.

Den panikagtige handel mandag gav sig udslag i en usædvanlig voldsom omsætning. Der blev langet hele 1,54 mia. aktier over disken på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 3,47 mia. aktier - stort set dobbelt så mange som vanligt. Og det midt i højsæsonen for sommerferie.

Tirsdag morgen ser de kinesiske kursfald langt fra ud til at stilne af. De kinesiske børser åbnede tirsdag med fald på 6 pct., men kursfaldene er aftaget noget i de tidlige timer, mens flere af de asiatiske markeder som Hongkong og Sydney er vendt til positivt territorium. Futures på de amerikanske aktieindeks ligger ved 6-tiden dansk tid ligger med stigninger på godt 2,0 pct.

Udsigten til vækstopbremsning sendte fortsat råvarepriserne sydover mandag. Olie ramte nye mangeårige lavpunkter, og som de foregående dage gik det ud over olieselskaberne, hvor Chevron som Exxon Mobil, der har måttet tage mod mange øretæver den seneste uge, blev sendt ned med 4,7 pct. og 4,8 pct.

Men det var alle sektorer, der fik ørerne i maskinen. Storbanken JP Morgan faldt 5,3 pct., mens UnitedHealth fald 5 pct., og it giganten Cisco droppede 4,8 pct.

Blandt de hårdest ramte var filmstreaming-selskabet Netflix, der trods offentliggjorte planer om debut på det japanske marked dykkede 6,8 pct.

Der var også massive kursfald i flere af biotekaktierne. Gilead faldt 4,4 pct., mens Biogen dykkede 5,9 pct.

Business-TV: Aktier i frit fald - sådan skal du forholde dig