Aktiepanik i Kina har kurs mod Danmark

De kinesiske aktiemarkeder er mandag morgen blevet lukket før tid. Aktierne lå til et fald på 7 pct., hvilket fik myndighederne til at suspendere al handel resten af dagen. De dramatiske fald i Kina betyder, at det danske aktiemarked har udsigt til en rigtig skidt indledning på 2016.

Aktiehandlen i Kina blev mandag morgen lukket helt ned i kølvandet af massive kursfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for tunge økonomiske tømmermænd i Kina fik mandag morgen landets aktiemarkeder til at dykke voldsomt. Handlen i Kina blev først suspenderet i 15 minutter efter et fald på 5 pct., men blev senere helt standset, da aktierne efter handelspausen blot fortsatte turen ned.

Og dermed ser det ud til, at panikken er tilbage på de kinesiske børsmarkeder. Det var især dårlige nyheder i Kinas fremstillingssektor og et uventet fald i den såkaldte PMI-indikator, der fik bægeret til at flyde over på markederne. Men også det stigende spændingsniveau i Mellemøsten, hvor Iran og Saudi-Arabien har indledt en diplomatisk krig, fik en central placering i strømmen af dårlige nyheder.

Den sure stemning fra Kina har kurs mod Danmark og vil med meget stor sandsynlighed sende C20-indekset i rødt. Nordnets investeringsøkonom Per Hansen vurderer, at der venter et samlet fald i de danske aktier i omegnen af 1-1,5 pct.

En række danske økonomer udpegede for få dage siden Kina som en af de absolut største risikofaktorer for de danske investorer i 2016. Hvis den økonomiske udvikling i Kina skuffer og bremser hårdt op, kan det gå hårdt ud over de danske aktier.

»Kina er måske den største usikkerhed for hele den globale økonomi. Det store spørgsmål er, hvor hård landets økonomiske opbremsning bliver. Det kan få helt afgørende betydning for det danske aktiemarked. Det fik vi en forsmag på tilbage i august, hvor usikkerheden i den kinesiske økonomi gav kæmpestore dønninger på de globale aktiemarkeder,« sagde Sydbanks cheføkonom Jacob Graven til Berlingske Business nytårsaftensdag.