Aktieoversigt kl. 14.30: Europæisk fremdrift

 

De toneangivende europæiske fondsbørser viste tirsdag eftermiddag sig fra deres pæne side og lå alle med stigninger. Der kom igen lidt gang i den europæiske nyhedsstrøm. Fra den anden side af Atlanten kom General Electric i centrum, mens de britiske investorer endnu engang i år måtte synge "the BP blues".

 

Det britiske FTSE100 indeks lå over middag 0,1 pct. højere i 6202,4, mens det tyske DAX30 blev handlet 0,6 pct. højere i 6643,95. Det franske CAC40 indeks lå 0,6 pct. højere i 5550,2. De amerikanske indeksfutures indikerer en positiv åbning i USA.

 

Den britiske oliegigant BP var tirsdag aktuel med sin markedsopdatering for 4. kvartal, og som ventet var der ikke mange positive elementer, som investorerne kunne tage med. Mest skuffende var, at olie- og gasproduktionen ventes at falde til 3,82 mio. tønder om dagen for 4. kvartal, hvorved årets samlede produktion falder 2,3 pct. til 3,92 tønder. I oktober nedjusterede BP sine forventninger til 3,95 mio. tønder, mens estimatet fra starten af året lød på 4,1-4,2 mio. tønder. Den skuffende produktion tilskrives produktions vanskeligheder i Alaska, samt OPECs produktionskvote restriktioner. BP faldt 3,4 pct. til 534 pence.

 

Den britiske Detailkoncern Marks & Spencer faldt efter fremlæggelsen af markedsopdateringen for 3. kvartal, indeholdende et julesalg på linie med markedsforventningerne. Det sammenlignelige salg (like-for-like) på hjemmemarkedet steg 5,6 pct. i perioden. Finanshuset Bridgewell sænkede sin anbefaling på aktien til "neutral" fra "køb". Bridgewell udtalte, at på grundlag af det markante kursløft i den seneste tid, må et julesalg på linie med forventningerne betegnes som en smule skuffende, på trods af, at væksten i "like-for-like"salget overgår branchegennemsnittet. Marks & Spencer faldt 1,9 pct. til 711,5 pence.

 

Stor vinder i det britiske FTSE100 indeks var udbyderen af tv og internet over kabel, BSkyB, som steg 3,7 pct. til 542,5 pence, oven på hævet anbefaling. Finanshuset Morgan Stanley hævede til "overvægt" fra "ligevægt", med kursmål 600 pence. Morgan Stanley vurderede, at fokus på drift frem for strategiændringer, vil drive fremgang i 2007.

 

Den amerikanske industrigigant General Electric søger en køber til sine plastik-aktiviteter. Det skrev Wall Street Journal mandag aften. Plastik-divisionens værdi anslås til 10 mia. dollar. Tirsdag gik der rygter om, at Goldman Sachs har kontaktet flere kapitalfonde for at høre om deres opkøbsinteresse. Plastik-divisionen har oplevet et øget indtjeningspres de seneste år grundet de øgede råvareomkostninge r, som har præget branchen. GE lå 1,1 pct. højere til 28,9 euro på fondsbørsen i Frankfurt. General Electric aflægger helårsregnskab den 19. januar.

 

Efter markedets lukning skydes den amerikanske regnskabssæson i gang, når aluminiumsproducenten, Alcoa, fra Dow Jones 30 indekset kommer med helårsregnskab. Alcoa blev handlet 2,7 pct. højere i 22,3 euro på fondsbørsen i Frankfurt.

 

Den nyfusionerede amerikanske telekomgigant Sprint Nextel tabte 10,9 pct. til 17,5 dollar i førmarkedet. Kursfaldet skyldes omsætningsprognoser i den lave ende af forventningerne for både 2006 og 2007, samt en bebudet afskaffelse af omkring 5000 arbejdspladser, på grundlag af pressede marginaler.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )