Aktieoverblik: Veganermad snupper stikket på den amerikanske børs

Aktiemarkedet fredag er stadig præget af et roligt asiatisk marked, men i USA går særligt én ting frem – vegansk mad. Beyond Meat, der producerer plantebaserede alternativer til kød, kan således se frem til at være den bedste start på børsen siden finanskrisen.

Med en stigning i aktier på 163 pct. og en rejsning af ny kapital på 241 mio. dollar kan den veganske madkoncern Beyond Meat kalde sig selv den største start på den amerikanske børs siden finanskrisen i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Velkommen til ugens sidste aktienyhedsbrev fyldt med flere udviklinger på børsen, trods et stadigt afdæmpet Asien.

Den store historie fra morgendagen omhandler et område, der i den grad er kommet ind i tidsånden, nemlig veganermad. Den amerikanske madkoncern Beyond Meats, der producerer plantebaserede proteinholdige fødevarer som erstatning for kød, gjorde sig torsdag bemærket på børsen med en stigning i aktierne på hele 163 pct. Dermed har selskabet formået at være den bedste start på børsen i USA siden finanskrisen i 2008, skriver Bloomberg.

Virksomhedens børssucces kommer på et tidspunkt, hvor forbrugerne virkelig har fået appetit for andre alternativer til kød, skriver Financial Times. Virksomheden vil bruge dens nyvundne kapital til at sætte sig op mod konkurrenten Impossible Foods, der ligeledes har sparket døren til mad baseret på plantefars ind, herunder med en større aftale med Burger King.

3 ting du skal vide, inden markedet åbner:

  1. Sydbank fik en ordentlig én på hatten i går, efter at aktionærerne fik mulighed for at nærlæse regnskabet fra i forgårs. Aktien faldt således med hele ti pct.
  2. Både Japan og Kina holder stadig lukket på børsen, hvilket påvirker resten af det asiatiske marked. Handlen kører dog stadig i Hongkong, hvor Hang Seng-indekset fredag ligger med et drop på omkring 0,02 pct.
  3. Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin har ifølge Bloomberg sagt, at Kina og USA gør store fremskridt i forhandlingerne om at gøre en ende på handelskrigen mellem de to lande. Liu He, Kinas vicepremierminister, vil i næste uge lede en delegation med 100 mand til Washington til det, mediet betegner som »vigtige samtaler«.

Det kan rykke markedet i dag

  • Apriludgaven af det amerikanske såkaldte kongetal, der er opgørelsen af jobskabelsen uden for landbruget, bliver offentliggjort i dag klokken 14.30 dansk tid. Tallet anses som en af de vigtigste indikatorer på den økonomiske udvikling i USA. Det ventes, at jobskabelsen uden for landbruget at har været 190.000 nye stillinger i april, mens lønningerne estimeres at være steget 0,3 pct. på månedsbasis, skriver Ritzau Finans.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Virksomheder i fokus

  • Bil- og batterivirksomheden Tesla sigter efter en stor kapitaludvidelse gennem udstedelse af aktier og virksomhedsobligationer, skriver Bloomberg. Det ventes, at Tesla vil søge en kapitaludvidelse på omtrent to mia. dollar, hvoraf størstedelen skal komme fra virksomhedsobligationer, mens omkring 650 mio. dollar skal komme fra et salg af nye aktier. Aktien steg med 6,6 pct., efter der på baggrund af den seneste udmelding er kommet mere ro omkring selskabet.
  • SAS har indgået en overenskomst med selskabets piloter, og dermed er strejken, der varede en uge, afblæst. Der er tale om en treårig aftale, hvor piloterne ifølge SAS kommer til at få 10,8 procent mere i løn. Det kan have indvirkning på selskabets aktier, når børsen åbner kl. 09.00. Allerede nu kan overenskomsten blive for dyr for SAS, vurderer aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til Finans.dk.
  • Medicinalfirmaet Novo Nordisk kom med regnskab for første kvartal kl. 7.30 og har slået alle forventninger hos analytikere. Således har virksomheden tjent ti mia. kr. på tre måneder, og selskabet forventer, at omsætningen vil vokse med 2-5 pct., mens driftsresultatet vil blive forbedret med 2-6 pct.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,02 pct.
Kinas Shanghai Composite - lukket
Japans Nikkei 225 - lukket
Sydkoreas Kospi: -0,55 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,73 pct.
Tysklands DAX 30: +0,01 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,46 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,21 pct.
Nasdaq: -0,16 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,46 pct.