Aktiemarkedet sidder fast i bakgear

Der er udsigt til en negativ start på de europæiske aktiebørser og dermed en forsættelse af den negative stemning, som også prægede torsdagens handel til trods for, at ECB noget uventet sænkede renten.

Læs mere
Fold sammen

På et marked, der nåede alle tiders højeste niveau onsdag, kan nøgletal fra USA, der ved første øjekast var overraskende stærke, have skabt fornyet frygt for, at Federal Reserve snart vil lette lidt på speederen.

C20 Cap lukkede torsdag 0,3 pct. lavere i niveau 654,50 efter at have sat rekord dagen forinden. Lundbeck, FLSmidth og Vestas trak mest ned med fald på henholdsvis 6,8 pct., 4,1 pct. og 3,7 pct.

- Vi skal lavere, og det vil være i omegnen af en halv procent eller lidt mere. Noget af det, der er med til at sende markedet ned, er, at vi fik et bedre end ventet BNP-tal fra USA i går. De gode tal kan have øget nogles frygt for en fremskyndelse af den amerikanske centralbanks nedtrapning (af økonomiske stimuli, red), også selvom årsagen var lageropbygning, siger Jesper Bamberger, der er aktierådgiver i Nordea.

- Desuden er aktierne steget en del, hvilket kan give en god grund til at tage lidt gevinster hjem, tilføjer Jesper Bamberger, der forventer et afventende marked frem til jobrapporten fra USA kl. 14.30 dansk tid.

Der kan komme fokus på FLSmidth, som er hævet til "neutral" fra tidligere "underperform" af Exane BNP Paribas. Det fremgår af Bloomberg News.

Ellers ventes søgelyset af at være på ALK-Abelló, der er kommet med regnskab for tredje kvartal. Mens omsætningen på 509 mio. kr. stort set var som ventet af analytikerne, ifølge SME Direkt, var indtjeningen klart bedre. Driftsresultatet (EBIT) viste et plus på 17 mio. kr. mod et ventet minus på 12 mio. kr.

Samarbejdspartneren Merck har med succes afsluttet et fase IIb-studie af tabletvaccinen til behandling af luftvejslidelser forårsaget af husstøvmider og er ved at færdiggøre designet af et fase III-studie. ALK forventer, at den første patient modtager den første dosis i 2014, og den dermed forbundne milepælsbetaling udskydes derfor fra 2013 til 2014.

Selskabet fortæller dog, at udskydelsen af Mercks milepælsbetaling til 2014 stort set opvejes af en bedre end ventet udvikling i ALK's underliggende driftsindtjening. Således forventes nettoomsætningen nu at blive 2,2-2,25 mia. kr. mod tidligere mere end 2,3 mia. kr., og EBITDA før særlige poster forventes at ligge på ca. 250 mio. kr. mod tidligere 200-300 mio. kr. inklusive den udskudte milepælsbetaling.

ALK-Abelló lukkede torsdag i 519 kr. efter en stigning på 0,6 pct.

/ritzau/FINANS