Aktiemarkedet sendt retur fra rekordniveau

Tre børsdage med kursrekorder blev tirsdag afløst af et mere vægelsindet marked.

De danske eliteaktier lå længe splittet i to næsten lige store grupper med aktier, der faldt og steg, inden investorerne ud på eftermiddagen valgte side og sendte hovedparten af aktierne ned. Vestas gjorde sig igen bemærket - denne gang for tirsdagens største fald blandt de store selskaber. Derimod var der fremdrift i Novozymes forud for kvartalsregnskabet på fredag, og GN Store Nord gik til vejrs i kølvandet af en købsanbefaling fra Swedbank.

C20 Cap-indekset lukkede 1,1 pct. nede i 603,37.

- Asien kørte lidt ned i nat, og vi har haft et Fed-medlem ude at sige, at tilbagetrækningen af obligationsopkøbene nærmer sig. Retorikken sendte markedet lidt tilbage, men ikke noget dramatisk, forklarede handler i Jyske Bank Martin Munk om udviklingen.

Vestas lå helt i bund efter et fald på 7,4 pct. til 117 kr. Aktien har præsteret ugentlig fremgang de seneste otte uger og er samlet steget tæt 267 pct. i år. Nedturen kom i øvrigt før, at Vestas kort før lukketid kunne fortælle, at en gruppe på mere en 80 private og institutionelle investorer, herunder Commerzbank International Portfolio Management, via et advokatfirma har sendt et krævebrev på vegne af Deminor. Det mulige søgsmål kan løbe op i et erstatskrav på 300 mio. kr.

Blandt tirsdagens tabere var ligeledes Danske Bank. Storbanken bakkede 2,7 pct. til 111,30 kr., efter at Borsen.dk kunne fortælle, at det tyske finanshus Berenberg ikke er lige så begejstret for Danske Banks udvikling, som aktiemarkedet generelt synes at have været. Berenberg er skuffet over Danske Banks strategiske visioner, samt at ledelsen allerede nu åbner døren på klem for at justere de blot ni måneder gamle finansielle mål for 2015. Det fremgår af en analyse dateret den 1. august.

GN Store Nord kunne modsat glæde sig over analytikerroser. Swedbank løftede sin anbefaling til "køb" fra "hold" og medvirkede til at sende GN-aktien 0,8 pct. højere til 118,1 kr.

- Den positive justering af forventningerne, væksten i indtjeningen pr. aktie, den stigende egenkapitalforrentning, den kombinerede støtte fra Netcom og Resound og tiltag i low-end- og mid-range-markedet, lød begrundelserne for Swedbanks gode syn på GN.

Helt i toppen af C20-indekset huserede Novozymes med en stigning på 1,3 pct. til 204,60 kr. Hollandske DSM, der samarbejder med Novozymes inden for foderenzymer, steg med over 6 pct. tirsdag, efter at have slået markedets indtjeningsforventninger i andet kvartal. Novozymes gør status for andet kvartal på fredag.

En anden af ugens regnskabsaktuelle, TDC, fik en lidt skidt kursmæssig generalprøve på regnskabet onsdag morgen. Teleaktien faldt 2,1 pct. til 47,89 kr.

Lundbeck, der også kommer med tal onsdag morgen, steg 0,4 pct. til 115 kr. Alm. Brand Markets hævede tirsdag sit kursmål for aktien til 145 kr. fra 130 kr. forud for regnskabet. Banken ser god værdi i Lundbecks pipeline med nye lægemiddelkandidater.

- Med offentliggørelsen af en Alzheimer-partner (Otsuka) er den største 2013-kurstrigger ude af aktien. Vi ser dog fortsat flere væsentlige nyheder på et års sigt. Brintellix bivirkningsdata samt USA-godkendelse er de to væsentligste. Eventuelt første fase III-headline-data på OPC 37412 (Brexpiprazole), skrev analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets i en analyse.

Novo Nordisk, der kommer med kvartalsregnskab torsdag, sluttede 1 pct. lavere i 966 kr.

Uden for C20 Cap lukkede Alk-Abello med en stigning på 0,7 pct. til 463 kr. Nordea løftede sit kursmål til 480 kr. fra tidligere 425 kr.

Rederiet Torms bratte stigninger de seneste dage stoppede tirsdag med et fald på 19 pct. til 2,30 kr. Berlingske skrev, at rederiets gæld på over 10 mia. kr. overstiger skibenes værdi, og at aktiens stigninger de seneste dage er uberettiget. Kursen blev fordoblet tirsdag til mandag, siden Berlingske i sidste uge satte spot på, at bankerne, der ejer Torm, overvejer konstruktioner, hvor de sælger.

/ritzau/FINANS