Aktiemarkedet rusket af renteryk

En noget uventet rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag eftermiddag ruskede aktiemarkederne - herunder det danske - som først steg i begejstring over udfaldet af mødet i ECB Styrelsesråd blot for efterfølgende at trække sig baglæns i bekymring for, hvad grundlaget for beslutningen kunne være.

Det er vurderingen hos chefaktiehandler i Danske Bank, Mads Zink.

- Vi havde ventet en uændret rente, men der var faktisk 30 pct., der havde forudset en nedsættelse. Og da nedsættelsen kom, steg aktierne. Nu sætter de sig så igen, fordi folk tænker, at der er jo en grund til, at ECB vælger en rentenedsættelse. Nogle økonomiske udfordringer. Sådan tror jeg, at efterrationaliseringen lyder, siger Mads Zink og uddyber:

- Havde vi haft et bear-marked, ville aktierne havde reageret negativt med det samme og derefter rettet sig. Nu var situationen den modsatte.

For det danske aktiemarked resulterede de kursmæssige herresving i et samlet fald til 654,50 eller 0,3 pct. under onsdagens rekordniveau for eliteaktierne i C20 Cap-indekset. I Europa sås blandede bevægelse med et minus på 0,6 pct. i London, uændret i Paris og en stigning på 0,6 i Frankfurt.

Selskabsmæssigt var det dagen derpå for de C20-selskaber, der onsdag red på en positiv bølge efter offentliggørelse af kvartalsregnskaber, men som torsdag måtte se sig slået grundigt tilbage på brættet. Torsdagens prop var onsdagens top: FLSmidth med et kursfald på 4,1 pct. til 278 kr., Vestas med et kursfald på 3,7 pct. til 161 kr. og Lundbeck med et kursfald på 6,8 pct. til 117,90 kr.

FLSmidth, Vestas og Lundbeck nød onsdag stigninger på henholdsvis 4,8 pct., 15,3 pct. og 4,5 pct.

- FLSmidth-aktien steg nok mere end ventet på baggrund af regnskabet, for der var måske en køber eller to for mange i markedet. Det var nogle short-positioner, der skulle lukkes, og i dag ser vi et tilbagefald til det rigtige kursniveau for aktien, kommenterer Mads Zink.

En række analytikere har torsdag reageret på onsdagens regnskaber fra de tre selskaber.

Société Générale har hævet kursmålet for Vestas til 200 kr. fra 175 kr. og fastholdt sin købsanbefaling, mens Nordea også har kvitteret med et nyt kursmål på 185 kr. mod tidligere 170 kr. Banken har også fastholdt sin købsanbefaling.

FLSmidth har fået sænket sin anbefaling af den amerikanske storbank JPMorgan til "neutral" fra tidligere "overvægt". Banken har desuden skåret kursmålet til 290 kr. fra 365 kr. Også Sydbank har sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold".

Analytikerne har også skruet en smule på kursmålene for Lundbecks aktie. Analytikerne hos Deutsche Bank har hævet kursmålet med en femmer til 155 kr., mens Société Générale har hævet kursmålet med to kroner til 90 kr. Danske Bank har hævet sit kursmål for Lundbeck-aktien til 115 kr. fra 100 kr., mens anbefalingen "sælg" fastholdes.

Pandora-aktien fandt torsdag lidt støtte i en analyse fra Danske Bank, der har genoptaget dækningen af Pandora-aktien med anbefalingen "køb" og et kursmål på 315 kr. Aktien faldt alligevel 1,6 pct. til 263,50 kr.

- Pandora opjusterede fornylig forventningerne, og tirsdag kommer så regnskaber, som der ikke længere er så meget spænding om. Så det væsentligste bliver, at der igen åbnes et vindue for placeringer med en ventet discount, og det trækker aktien ned, forklarer Mads Zink.

Uden for C20-indekset offentliggjorde Genmab sit regnskab for tredje kvartal efter lukketid onsdag. Regnskabet viste, at det er lykkedes for Genmab at vende et underskud på 44,6 mio. kr. i tredje kvartal af 2012 til et overskud på 5,3 mio. kr. i 2013.

Genmab fastholder forventningerne til helåret og venter fortsat en omsætning på 550-590 mio. kr. og et negativt EBIT på 10-75 mio. kr.

Jyske Bank har hævet sit kursmål for Genmab-aktien til 210 kr. fra tidligere 182 kr., men samtidig sænket anbefalingen til "sælg" fra "reducer". Danske Markets hævede sit kursmål for aktien til 275 kr. fra tidligere 230 kr. Anbefalingen her er fortsat "køb".

Mere betydning fik det imidlertid, at selskabet torsdag eftermiddag løftede sløret for en kommende præsentation af data på årsmødet i American Society of Hematology. Her vil Genmab fremlægge de første data fra fase 1/2 kombinationsstudier med lægemiddelkandidaten Daratumumab til behandling af Myelomatose. De antydede data begejstrede ikke markedet, og aktien faldt 5,6 pct. til 225,70 kr. efter en kursstigning på 3,6 pct. onsdag.

SAS opnåede i oktober en stigning i passagertrafikken, målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK), på 0,8 pct. i forhold til samme periode i 2012. I september steg RPK med 1,6 pct. Aktien reagerede på de friske trafiktal med et kursfald på 4,5 pct. til 14,80 kr.

Det aarhusianske minikonglomerat Schouw & Co offentliggjorde kvartalsregnskab. Schouw kom ud af tredje kvartal med en markant fremgang på både top- og bundlinje. Regnskabet er dog præget af, at Schouw har solgt reservedelsproducenten Grene og derfor justeret forventningerne. Aktien faldt 3,6 pct. til 203 kr.

Torsdagen bød yderligere på regnskaber fra Andersen & Martini (uændret), Topotarget (uændret), Cbrain (-2,4 pct.), Trifork ( 2,5 pct.) og Skjern Bank ( 1,1 pct.).

/ritzau/FINANS