Aktiemarkedet kunne ikke tie stille under mindehøjtidelighed for terrorofre

Opfordringen til et minuts stilhed på fondsbørsen sidste uge blev ikke helt efterlevet af investorerne. Uhyre svært at lukke markedet helt, siger børschef Bjørn Sibbern.

Foto: Søren Bidstrup. Blomster ved den ved den jødiske Synagoge i Krystalgade i København til minde for de danske terrorofre. Med samme formål opfordrede fondsbørsen sidste mandag til et minuts stilhed på det danske aktiemarked.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke let at få aktiemarkedet til at forholde sig i ro.

Fondsbørsen - OMX Nasdaq Copenhagen - opfordrede mandag sidste uge mæglere og investorer til at holde pause i aktiehandlen i ét minut kl. 12 af respekt for de dræbte ved terrorangrebet i København, men mange investorer valgte at sidde opfordringen overhørig, og handelsaktiviteten forstummede langt fra i tidsrummet 12:00 - 12:01.

Samlet blev der gennemført 92 handler, hvor store håndfulde af aktier som Danske Bank, Novozymes og Vestas skiftede hænder. De 92 handler mandag middag ligger dog 30-40 pct. under aktiviteten i de omkringliggende timer, men stilheden var altså langt fra total.

Øverste chef for fondsbørsen, Bjørn Sibbern, siger, at det ikke er op til ham at vurdere om mindehøjtideligheden forløb tilfredsstillende.

»Opfordringen var en symbolsk tilkendegivelse, som markedsaktørerne havde mulighed for at følge. Det er vigtigt at markedsaktørerne beholder valgfriheden og selv tager beslutningen,« siger Bjørn Sibbern.

På investorforummet for private investorer Euroinvestor blev der ikke taget godt imod opfordringen til et minuts stilhed, da den dukkede op på diverse netmedier mandag formiddag.

»Er det en joke...?« lød den første reaktion fra en bruger med navnet Langley.

»Det bliver med statsgaranti ikke overholdt....« skrev en boris64 kort efter.

»Det er sgu da useriøst. Virker som en meget impulsiv og påduttet idé. Hvis de endelig vil gøre det, så luk da helt for handler i et minut«, skrev en bruger med navnet jeppeti.

Men det ikke er så enkelt, som det måske lyder, at lukke børshandlen helt ned, siger børschef Bjørn Sibbern.

»Som børsmarkeder er sat sammen i dag, er det uhyre svært at lukke et enkelt marked. Forskellige landes børsmarkeder er tæt forbundne,« siger Bjørn Sibbern.

»Man skal huske på, at der sidder tusindvis af investorer fra ind- og udland og handler hver dag i det danske marked. Vi kan ikke tage muligheden for at agere fra de markedsaktører. Det ville være uhyre omstændeligt for banker og børsmæglere at lukke ned for deres kunder midt på dagen uden at skabe problemer i forhold til afvikling, futures og options-markedet, videredistribution af markedsdata, og så videre«, siger Bjørn Sibbern.

Det er ikke første gang, at man forsøger at gennemføre en mindehøjtidelighed med stilhed på fondsbørsen. Det skete blandt andet efter terrorangrebene i London i 2005, efter tsunamikatastrofen i Asien i 2004 og efter 11. september 2001.

I forbindelse med London-højtideligheden fortalte daværende børsdirektør Jan Ovesen, at investorer og mæglere "er meget gode til at respektere det." Heller ikke her blev der lukket helt for handelssystemerne.

Heller ikke dengang var tavsheden total, og derudover er 2001 lang tid siden i børsverdenen, der udvikler sig meget hurtigt teknologisk, understreger Bjørn Sibbern. Markedet er mere komplekst og dermed sværere at få til at tie stille end tidligere.

"Dengang var fondsbørser udelukkende lokale markeder og havde udelukkende handel fra lokale børsmæglere. I dag kan alle og enhver handle direkte på børsen via bankernes netbankløsninger eller online-mæglere," siger Bjørn Sibbern.