Aktiemarkedet holder vejret inden mødet med nøgletallenes konge

Endnu en amerikansk jobrapport er på trapperne, og vanen tro holder aktiemarkederne vejret op til offentliggørelsen af den vigtige statistik, der så ofte har rykket på verdens aktiekurser. Men hvordan vil dagens rapport, der ofte benævnes "kongen af nøgletal", blive tolket blandt verdens aktieinvestorer?

Foto: SPENCER PLATT. Aktiemarkederne venter i spænding på den amerikanske job-rappport, som ventes senere i dag.
Læs mere
Fold sammen

Svaret er ikke nødvendigvis givet på forhånd, og blandt økonomer hersker der uenighed om, hvorvidt en ellers positiv måling, der viser en høj jobskabelse, også vil udløse stigninger på aktiebørserne.

Usikkerheden skyldes, at en stærk jobrapport også øger sandsynligheden for, at Federal Reserve hæver renten på førstkommende møde den 17. september. Blandt andre har Federal Reserves vicechef, Stanley Fischer, nævnt, at jobrapporten vil være vigtig for bankens vurdering af økonomien.

For aktiemarkederne synes der derfor tale om en linegang, hvor ændringen i antallet af arbejdspladser uden for landbruget, hverken må ligge for højt eller lavt, men helst meget tæt op af konsensus, der ifølge Bloomberg News er på 217.000 nye arbejdspladser.

- Hvis tallet er for stærkt - det vil sige plus 350.000 eller noget i den dur - så skal aktiemarkedet til at forholde sig til, hvilke virksomheder, der vil have det skidt med en rentestigning. Den nervøsitet, det kan skabe, betyder måske, at aktierne skal træde endnu mere vande, siger porteføljeforvalter i Industriens Pension, Morten Kongshaug, til Ritzau Finans.

Hos PFA venter chefstrateg Henrik Henriksen, at modtagelsen vil være mere lige ud af landevejen, og at en pæn jobrapport vil give kursstigninger.

- Får vi en god jobrapport med et par hundredetusinde nye job eller mere, vil markederne tage det som udtryk for, at den amerikanske økonomi fortsat er i god form, og at der er fornuftig gang i væksten. Det kan have en positiv effekt på aktiemarkederne og for optimismen på globalt plan, så det er et tal, som markederne vil kigge meget efter, vurderer Henrik Henriksen i et notat.

Han regner ikke med, at en god jobrapport vil give den amerikanske centralbank anledning til at hæve renten i september, fordi der stadig hersker så stor usikkerhed om den økonomiske vækst i Kina.

Stemningen er negativ

Hos Nordea peger seniorstrateg Tine Choi Danielsen dog på, at især asiatiske investorer virker til at være nervøse for effekterne af en snarlig amerikanske renteforhøjelse. Selv venter Nordea først, at renteforhøjelsen vil komme i december.

- Den holdning synes de asiatiske investorer dog ikke at være enig i, og selv med de kinesiske markeder lukket, er Asien i rødt. Man frygter at et stærkt NFP (non-farm payrolls - beskæftigelsen uden for landbruget, red.), vil få Fed til at stramme, og med den stemning vi pt. har omkring vækstudsigterne i emerging markets, så vil en amerikansk renteforhøjelse ikke være velkommen, vurderer Tine Choi Danielsen, der henviser til, at den nuværende stemning i markederne tydeligt viser, at markedsdeltagerne har taget de negative briller på.

- Det så vi også i går. Selv om de amerikanske indkøbschefers forventningsindeks, ISM for servicesektoren, fortsat ligger tæt på et tiårigt rekordniveau, så vendte aktiemarkedet rundt og sluttede i langt mindre plusser, end der egentlig var lagt op til.

Svag måling

Helt slemt kan det blive, hvis arbejdsmarkedsrapporten skuffer fælt, vurderer Morten Kongshaug fra Industriens Pension.

- I øjeblikket er vi i den lejr, hvor vi er rigtigt nervøse for, at nøgletallene er for svage. Usikkerhed om Kina har skabt frygt for verdensøkonomien. Det kan godt være, at det endnu ikke kan ses i USA og Europa, men det kan komme, og der vil jobtallet være et vigtigt pejlemærke. Så det er en af de dage, hvor vi må sige, at tolerancen i forhold til, at konsensus rammes, ikke er særligt stor - hverken på nedsiden eller opsiden. Markedet kan falde både i det ene og det andet tilfælde, siger Morten Kongshaug og uddyber:

- Så det, vi skal have i dag, er en solid jobrapport tæt på konsensus. Får vi det, så kan vi komme os og hele sårene efter den korrektion, der har været i den senere tid. Det er egentlig også min forventning, at vi får en solid rapport med en jobskabelse omkring de 200.000. Sker det, skal aktierne nok en lille smule op, og de kan fortsætte med at styrke sig i de kommende uger.

Hos Jyske Bank venter seniorøkonom Kim Fæster også, at stigningen i beskæftigelsen uden for landbruget vil ligge tæt på 200.000 og dermed tæt på forventningerne i markedet.

- Samtidig venter vi et fald i arbejdsløsheden til 5,2 pct. og vil ikke afvise et stærkere fald. Efter Beige Book er der kommet mere fokus på lønstigningerne. Beige Book meldte om stabile lønstigninger, men også et tiltagende lønpres pga. det strammere arbejdsmarked. Vi venter en lønstigning på 0,2 pct., skriver Kim Fæster i et notat.