Aktiemarkedet bevæget af Hr. Møllers død

Mærsk Mc-Kinney Møllers død i en alder af 98 år skabte mandag travlhed på erhvervsredaktioner og satte et tydeligt fingeraftryk på aktiemarkedet.

Mærsks containerforretning omsatte i 2011 uændret for 146 mia. kr. Men nettoresultatet blev et katastrofalt minus på 2,9 mia. kr. mod et plus på 14,9 mia. i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk-aktien steg i minutterne efter Hr. Møllers død og medvirkede til at løfte C20-indekset yderligere. Samtidig faldt Danske Bank. Det handlede selvfølgelig ikke om manglende respekt for Hr. Møller, men om, at nogle på aktiemarkedet forudså, at der kan være ændringer under opsejling på Esplanaden. Og her blev blandt andet ejerskabet af Dansk Supermarked og ejerposten på 20 pct. af Danske Bank nævnt som forretningsaktiviteter, som kan blive taget op til revurdering.

En markedsdeltager nævnte desuden en opsplitning af Mærsk, i en shippingdel og en olieforretning, som noget, der vil gavne børsværdien. Flere handlere afstod helt fra at kommentere kursudviklingen i aktien af frygt for at blive misforstået, og erhvervslivets spidser, statsministeren og også kongehuset var hurtige til at tilkendegive deres respekt.

Mærsk-aktien sivede en del i den sidste godt halve times handel, men sluttede 0,8 pct. højere i kurs 41.600 mod kurs 41.400, kort før Hr. Møllers død blev offentligt kendt. I de aller hektiske minutter sent på formiddagen lå aktien en overgang over 5 pct. højere. Baggrunden var ifølge formueforvalter i
Formuepleje, Otto Friedrichsen, at nogle investorer tilsyneladende spekulerede i, at der vil blive løst mere op for selskabet, og at gennemsigtigheden i Mærsk-regnskaberne kan blive øget.

- Der er stadigvæk meget, vi som udgangspunkt ikke kender noget til, og man kan sige, at hvis vi får mere gennemsigtighed i de tal, der præsenteres på kvartalsbasis, så vil det kunne gøre, at noget af den værdi, der måske ligger skjult i Mærsk, vil kunne komme frem i lyset, siger Otto Friedrichsen.

En anden markedsdeltager pegede på, at bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen næppe kan være tilfreds med kursudviklingen i Mærsk-aktien. Kursen er stort set uændret i forhold til niveauet i december 2003, da Pram Rasmussen overtog formandskabet. Dermed er det kun udbytter, der har udgjort investorernes afkast.

Blandt de øvrige C20-aktier gjorde især Vestas og Novo Nordisk mandag væsen af sig og medvirkede til at løfte C20-indekset 1,1 pct. højere til 455,97.

Vestas var dagens næststørste samtaleemne på børsen efter rygter i Jyllands-Posten om kinesisk interesse for Vestas. Ifølge avisen er de kinesiske producenter Sinovel og Goldwind i gang med at undersøge muligheden for et købstilbud på Vestas. Spekulationerne sendte en overgang aktien 20 pct. højere, hvorefter kursen faldt lidt tilbage til et slutfacit på plus 13 pct. til kurs 55,6.

- Det bliver diskuteret meget i markedet, om der er noget i det her eller ej. Det er svært at sige, men uanset hvad, så betyder en historie som den her, at de fleste investorer går ind og genovervejer værdiansættelsen, og der tror jeg, de fleste er enige om, at den er kommet meget langt ned. Så historien er med til at skabe interesse om aktien, uanset om der er hold i det eller ej, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink.

Også Novo Nordisk viste mandag styrke, og satte rekord i kurs 842 efter en stigning på 2,2 pct. Analytikere har i den seneste tid sendt stribevis af positive anbefalinger på gaden.

I bunden af C20 fandt man som nævnt Danske Bank med et kursfald på 2,2 pct. til kurs 90.

Desuden faldt DSV med 1,5 pct. til kurs 122,6, da konkurrenten Kuehne + Nagel blev straffet med en en større børslussing på grund af et lidt skuffende regnskab.

Dagens store vindere blandt sidepapirerne blev blandt andre H+H og Bavarian Nordic. H+H steg 3,6 pct. til kurs 43,5, efter den tyske konkurrent Xella appellerede en tidligere afgørelse hos konkurrencemyndighederne, der forbød en fusion med H+H.

Bavarian Nordics succes kom efter positiv omtale i B.T. Bestyrelsesformand Asger Aamund luftede i en forsideartikel milliarddrømme for prostatacancervaccinen Prostvac. Lægemiddelkandidaten indledte de afsluttede fase 3 forsøg i november sidste år, og kan om alt går vel komme på markedet i 2015. Bavarian steg 7,5 pct. til kurs 50,5.

Ritzau Finans