Aktiemarkederne jubler over kinesisk rentesænkning

Stemningen på aktiemarkederne i Europa er tirsdag vendt 180 grader blandt andet løftet af en rentenedsættelse i Kina.

Foto: FRED DUFOUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hjemlige C20 Cap-indeks stiger med 4,4 pct. til 959,20, og der mangler dermed ikke meget, før mandagens historiske fald på 4,7 pct. er visket helt ud. Fredag i sidste uge sluttede C20 Cap-indekset således i 963,39.

Kina annoncerede omkring kl. 12.15, at centralbanken sænker sin etårige udlånsrente med 0,25 pct.point til 4,6 pct, mens indlånsrenten sænkes tilsvarende til 1,75 pct. Kravet til bankernes reserver sænkes med 0,5 pct.point.

- Politiktiltag som dette var præcist, hvad vi efterlyste for at få stabiliseret aktiemarkedet. At de kommer fra den kinesiske centralbank er næsten det bedste, der kunne ske. De valgte instrumenter stimulerer kinesisk økonomi, uden at det er på bekostning af resten af verden, skriver chefstrateg i Danske Bank Frank Øland i en umiddelbar kommentar.

Herhjemme lå C20 Cap-indekset i niveau 950,90 umiddelbart før rentenedsættelsen, men er altså steget lige under 1 pct. efter rentemeddelelsen.

Tilsvarende reaktioner ses i resten af Europa. I Tyskand og Frankrig ligger de tonangivende aktieindeks over 4 pct. højere, mens fremgangen i det britiske FTSE 100-indeks er på 3,3 pct. Europa Stoxx 600-indekset stiger med 4,2 pct. Endelig indikerer futures, at det toneangivende amerikanske aktieindeks S&P 500 vil åbne 4 pct. højere i eftermiddag.

På valutamarkedet er euro svækket over dollar efter den kinesiske rentenedsættelse. Også yuan svækkes, mens australske dollar styrkes.

Også råvaremarkederne har reageret. Olieprisen stiger med knap 4 pct. til godt 44 dollar målt på nordsøolien, Brent.