Aktiemarkederne fortsætter op efter bedste kvartal i årevis – takket være Kina

En trio af gode nyheder fra Kina har hjulpet verdens aktiemarkeder til at fortsætte op i denne uge. Men ikke alle er overbevist om, at det fortsætter – en af Europas største investeringshuse er netop gået »undervægt« på aktier.

PMI-tal, der peger på en opblomstring i kinesisk økonomi, har været med til at hjælpe aktier i denne uge. Foto: ATP/STR/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Efter et af de stærkeste kvartaler i årtier, viser aktiemarkedet ikke nogen umiddelbare tegn på at opgive opsvinget.

Over hele verden har børserne skudt andet kvartal i gang med solide stigninger – og det til trods for, at europæiske nøgletal fortsat er skuffende, amerikanske data stadig peger på lavere vækst, og Brexit har udviklet sig til et katastrofalt kaos.

Årsagen til optimismen findes i denne uge i Fjernøsten, hvor Kina har leveret tre grunde til at skabe højt forårshumør blandt investorerne: Nøgletal for industrien, nøgletal for service og positive udmeldinger om en potentiel snarlig afslutning på handelskrigen, efter at Financial Times skrev, at en aftale mellem USA og Kina næsten er på plads.

De to første giver god mening. Investorer verden over har været rædselsslagne for, at verdens næststørste økonomi var på vej ned i gear, og at det ville skade indtjeningsvæksten hos en bred vifte af internationale virksomheder. Men de to PMI-tal fra denne uge peger på en opblomstring og en stærkere økonomi de kommende måneder, hvilket skaber glæde hos investorerne.

Fremskridtene i handelskrigen er selvfølgelig også godt for aktiemarkedet, men vi har bare hørt den historie så mange gange før, uden at der er kommet en afklaring. En del af det store opsving i første kvartal skyldtes historier, som den vi så i denne uge fra Financial Times, så der er allerede meget optimisme priset ind i markedet. For at investorerne ikke bliver skuffede, skal der snart nogle konkrete detaljer på bordet og helst en fast dato, hvor Trump og Xi Jinping mødes for at underskrive en aftale.

Mens forhandlinger fortsætter, er der tre ting, man som investor kan holde øje med som en målestok for, om tingene udvikler sig i den rigtige retning. 1) Om Kina giver efter på spørgsmålet om ophavsret og håndhævelsen af en eventuel aftale, som har været et af de store stridspunkter. 2) Om USA er villig til at sløjfe den straftold, der har været på en række kinesiske varer. 3) Om der kommer positive kommentarer fra den amerikanske handelsrepræsentant Robert Lighthizer, der tidligere har været en kæmpe lyseslukker.

Læs: Kinesisk optimisme kan ramme handelsforhandlinger

Selv hvis der snart bliver sat et endeligt punktum for handelskrigen, har analytikerne meget svært ved at blive enige om, hvor aktierne er på vej hen.

Den europæiske investeringskæmpe Pictet Asset Management sagde i denne uge, at opturen i 2019 nu har gjort aktier for dyre, og at virksomhedernes indtjeningsvækst formentlig vil skuffe. Det fik dem til at nedjustere deres aktiebeholding til »undervægt« og opgradere kontanter til »overvægt.« Med andre ord mener Pictet, at det er bedre at have pengene i madrassen end på aktiemarkedet.

Hos Nykredit var meldingen fuldstændig modsat i denne uge. Dér er de gået »overvægt« i aktier fra en tidligere »neutral« position, fordi de seneste data understøtter deres forventning om stærkere global vækst.

Der er altså ikke noget entydigt svar at hente hos de professionelle. Som privatinvestor er det derfor vigtigt at huske, at det ofte ikke kan betale sige at prøve at time markedet på den korte bane, og man derfor ikke skal sælge i panik eller købe ind i grådighed.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre ting, jeg snakkede med mine kilder om i denne uge:

Bitcoin generobrer 5.000 dollar – på grund af en aprilsnar?
Bitcoin er ved at komme ud af sit vinterhi og er i denne uge vendt tilbage over en kurs på 5.000 dollar. Kryptovalutaen fik fart under vingerne tirsdag morgen, da den på bare én time hoppede hele 23 pct. – et ryk, som ingen analytikere umiddelbart kunne forklare. Efter nogle timer dukkede en mulig forklaring dog op: En aprilsnar på et online finansmedie, der skrev, at det amerikanske børstilsyn, SEC, havde godkendt bitcoin-ETFer, hvilket ikke var sandt.

Morgan Stanleys vinderliste i en verden med superlave statsrenter
Med renter på en række europæiske 10-årige statsobligationer tilbage i negativt territorium er de store investorer begyndt at lede efter andre steder for afkast, og hos Morgan Stanley er svaret aktier med høje dividender. I en rapport over de bedste aktier inden for den kategori peger storbanken blandt andre på oliegiganten BP, den norske bank DNB og rekrutteringsvirksomheden Adecco. Der er ingen danske aktier på listen. Den fulde liste er tweetet på @sarasjolin.

Nordea slutter sig til den voksende skare af Europa-fans
Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, tror, at de dårlige nøgletal for kontinentet snart stopper, og at Europas økonomi finder en bund de kommende måneder. Derudover er et af de købssignaler, han følger, lige blevet udløst, hvilket har fået Nordea til at gå overvægt i europæiske aktier. Danske Bank gik overvægt tilbage i februar, mens en række internationale investeringshuse på det seneste også har peget på Europa som et af de bedste steder at investere lige nu.