Aktiemarkederne er i panik

De danske aktier kommer til at falde, men hvor meget er så godt som umuligt at forudse.

Danske aktier faldt voldsomt i fredagens handel. Nu ventes en blodrød aktieåbning mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedgraderingen af USAs kreditrating vil sende de danske aktier i dørken fra morgenstunden. Meldingen kom efter børslukketid fredag, og markedet har dermed ikke haft mulighed for at reagere på nyheden før i dag.

Der er flere indikationer på, at reaktionen bliver kraftig. Fredagens handel var præget af voldsom dramatik, allerede inden kreditvurderingsbureauet Standard og Poor's hakkede toppen af tiltroen til lange, amerikanske obligationer.

Asiatiske aktier falder med mellem 2 og fire procent fra morgenstunden, og det er også fald i de niveauer, de danske analytikere forventer.

"Vi regner med, at vi skal ned med minus 3-4 procent fra starten, men det er med store forbehold, for lige nu virker det, som om markedet er i en form for panik, og derfor er det svært at gisne om, hvad der kommer til at ske,"siger Claus Paaske Larsen, aktierådgiver i Nordea.

Udmeldingen fra den Europæiske Centralbank søndag, som åbner op for støtteopkøb af spanske og italienske statsobligationer kan trække i den positive retning.

"Jeg tror, at vi begynder et par procent nede. Vi vil starte nede, og så må vi se, om det retter sig i løbet af dagen. Det er stærkt, at ECB allerede har sagt, at de vil købe op. Men vi ved jo ikke, hvor mange, de vil købe," siger Morten Kongshaug, aktiestrateg i Danske Bank.