Aktiemarked: Røde tal bekymrer ikke - Danske Bank

 

Selvom samtlige C20-aktier stod i rødt onsdag med et samlet minus på cirka 2,5 pct., ser Danske Bank ingen grund til bekymring.

 

- Det har ikke noget med Danmark at gøre, det har noget med de internationale markeder at gøre. Det kan uden problemer være oppe med 2,5 pct. igen i løbet af et par dage. Volatiliteten i markedet er så høj, at vi skal passe på med at fokusere for meget på de korte bevægelser, siger aktiestrateg Morten Kongshaug fra Danske Bank til RB-Børsen. Markedet er nemlig stadig midt i en periode med stor usikkerhed, og man skal ikke lægge så meget i udviklingen en enkelt dag, vurderer han.

 

- Vi er stadig midt i en periode med stor usikkerhed og store daglige udsving, men vi tror, at kurstabene holder sig inden for det, man kan kalde en korrektion - det vil sige op til 10 pct.'s fald. Vi tror ikke, der er noget fundamentalt galt med hverken virksomhedernes økonomi eller samfundsøkonomien globalt set. Der skal komme tegn på, at det ser galt ud med det, før vi kan begynde at spekulere i, at det bliver værre, end det ser ud til at blive, forklarer Morten Kongshaug.

 

Der er, ifølge Morten Kongshaug, to ting, der kan udløse et reelt "Bear"-marked (en periode med pessimisme, hvor der forventes et fald i børskurserne, red.).

 

- Det ene er, at en stor, top-100 global børsnoteret virksomhed har overlevelsesproblemer. Den anden er, at den amerikanske forbruger begynder at reagere meget negativt på boligmarkedet-krisen. Ingen af de to ting har vi endnu reelle indikationer på, er ved at ske. Vi kan spekulere og vi kan svinge os op til en masse frygt, men reelt set har vi ikke den information, der skal til, for at se det her som en større nedtur á la det, vi så i 2000-2002, konstaterer han.

 

Banken vurderer, at vi nu er cirka halvvejs inde i perioden med 'højere end normale' markedsudsving, som vil blive afløst af en tilbagevenden til en mere optimistisk tone på aktiemarkedet. Det vil kunne give stigninger på op til 10 pct. på det globale aktiemarked op til årsskiftet. Dog skal man ikke regne med, at de danske aktier vil stige helt så meget.

 

- De danske aktier må man diskutere særskilt, da de har kørt med en større markedsperfomance end næsten alle markeder. Man kan derfor diskutere, om Danmark vil følge med ligeså positivt som udlandet, forklarer Morten Kongshaug.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )