Aktiekrise: Frygtens indeks på det højeste siden august

Der er panik på de globale aktiemarkeder. "Frygtens indeks" er på sit højeste i seks måneder.

ARKIVFOTO af aktiehandel i Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Frygten for en ny bankkrise har gjort investorerne nervøse. Faktisk er nervøsiteten på aktiemarkederne lige så høj som i august, hvor Kina devaluerede gentagne gange, og Grækenland fik sin tredje store hjælpepakke.

Det viser værdien af Vstoxx, der nu er på sit højeste i siden august. De seneste otte år har Vstoxx i gennemsnit ligget på værdien 26,2. I dag er den på 36,7. Vstoxx-indekset beskriver volatiliteten på det europæiske aktiemarked og er en pendant til det amerikanske VIX-indeks. I dag ligger Vstoxx tæt på samme niveau som i august. Dengang toppede værdien på 41, mens den i dag ligger på 38.

Når investorerne frygter store fald, køber de optioner, som en ”forsikring” mod kursfaldet, og så stiger volatilitetsindeks, som VIX og Vstoxx.

 

»Det afspejler den recessionsfrygt, vi ser i øjeblikket. Den frygt, vi ser nu, er dybere, end den vi så i starten af året, hvor aktierne faldt kraftigt. Årsagen er, at nervøsiteten omkring Kinas økonomi og olieprisen er blevet afløst af frygten for en ny bankkrise,« siger Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg i Nordea.

»Vi har fået nogle skuffende nøgletal fra USA, hvor både industrien og servicesektoren har skuffet. Samtidigt er banksektoren presset af lavere renter og faldende rentemarginal,« siger Tine Choi. Hun vurderer dog ikke, at risikoen for en bankkrise er særlig stor og peger på, at banksektoren er langt mere velpolstret i dag end for otte år siden, blandt andet på grund af skrappere kapitalkrav.

Nervøsiteten er dog langt fra så stor som under finanskrisen i 2008. I dagene omkring Lehman Brothers krak i 2008, kom det amerikanske VIX-indeks over 80.