Aktiehandlerne ser grådigt mod Grækenland

Aktiemarkederne sidder på nåle i dag for at høre nyt om det græske drama. Aktiemarkederne tror fortsat på en aftale, men bare via en endnu mere besværlig vej, påpeger Jyske Bank.

Foto: JULIEN WARNAND. Endnu en skæbnens dag for den græske premierminister Alexis Tsipras.
Læs mere
Fold sammen

Er der noget nyt om Grækenland? Alle investorers øjne er i dag stift rettet mod de høje herrer i Bruxelles for at være klar, hvis der kommer en aftale, som kan løse den græske gældskrise.

I første omgang vil aktiekurserne i løbet af i dag tage et lille dyk nedad, fordi der ikke kom nogen aftale i stand i går. Men der er ingen panik, for de finansielle markeder tror stadig, at det ender med, at der kommer en aftale.

Sådan lyder det fra seniorstrategi i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen.

Forhandlingerne fortsætter i dag med den græske premierminister Alexis Tsipras på den ene side af bordet og EU, Den Europæiske Centralbank, ECB og Den Internationale Valutafond, IMF, på den anden.

Jyske Bank fremhæver, at uret tikker ubønhørligt, fordi et afdrag til IMF på 1,6 mia. euro skal betales på tirsdag i næste uge. Så der forhandles inder tidspres, hvilket bliver yderligere skærpet, fordi alt tyder på, at EU vil forlange, at aftalen skal vedtages i det græske parlament, inden pengene kan komme til udbetaling.

Ib Fredslund Madsen fremhæver, at hvis der kommer en aftale i løbet af eftermiddagen, vil aktiemarkederne naturligt nok reagere positivt, mens det modsatte vil ske, hvis forhandlingerne igen bryder sammen.

Han understreger, at aktiemarkernes foreløbig ret begrænsede reaktion også hænger sammen med, at langt det meste af den græske gæld er til officielle kreditorer som EU, IMF og ECB. Den private gæld blev høvlet kraftigt ned i 2012.

»Hvis der ikke kommer en aftale, vil markederne nok sige, at det var endnu en deadline, der ikke var en deadline. Markederne vil fortsat tro på en løsning, men vi vil komme derhen med endnu drama,« siger Ib Fredslund Madsen og påpeger, at de græske banker i øjeblikket bliver medfinansieret af ECB.

»Hvis ECB stopper med den medfinansiering, vil det lægge yderligere tryk på Grækenland. Det var den strategi, man brugte over for Cypern for nogle år siden. Beskeden var, at på den og den dag stopper ECB med medfinanseringen, af bankerne, og det var det, som gave en aftale,« siger Ib Fredslund Madsen.

Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven fremhæver, at mens det græske forhandlingsdrama er gået ind i overtiden, sidder finansmarkederne på nåle.

»Grækenland har i den seneste uge været det absolutte hovedfokus på de finansielle markeder. Torsdag morgen tripper investorerne nervøst og sender aktiekurserne over hele Europa moderat ned,« siger Jacob Graven.

»Kommer der en aftale, vil investorerne juble Europa rundt, men bryder forhandlingerne helt sammen, vil investorerne sælge aktier og søge mod det sikre – herunder danske obligationer,« siger Jacob Graven.