Aktiefesten fortsætter: Powell gav markedet hvad det ville have - og lidt til

Aktier verden over stiger torsdag, efter at den amerikanske centralbank chef fjernede en af investorernes største bekymring: At han ville lade renten blive i ro i juli. Nu regner markedet med en rentenedsættelse fra Washington, og det holder aktieopturen i live.

Jaaaa, så ramte amerikanske aktier igen en ny rekord. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Så gjorde Jerome Powell det igen.

Den amerikanske centralbankchef har endnu engang givet aktiemarkedet en adrenalinindsprøjtning, efter at han ved sin halvårlige pengepolitiske beretning til Kongressen i Washington på det kraftigste antydede, at han vil nedsætte renten i slutningen af juli. Gør centralbanken det, er der første gang i over 10 år, at centralbanken nedsætter renten.

Som ventet har det skabt begejstring på de finansielle markeder, hvor aktierne torsdag over hele verden er i hopla. I Danmark er eliteindekset C25 steget 0,5 pct., mens alle de andre europæiske børser også er i plus. I Asien, lukkede det japanske Nikkei 225 indeks 0,5 pct. højere, mens Hong Kongs Hang Seng er steget 0,8 pct.. Amerikanske futures viser, at aktierne derovre torsdag fortsætter den positive retning.

Stigningerne kommer efter børserne i USA også fejrede Powells udmelding onsdag eftermiddag, da det toneangivende S&P 500 indeks for første gang nogensinde klatrede over 3.000. Samtidigt faldt dollaren med udsigterne til lave renter. Torsdag morgen koster en dollar 6,62 kroner, ned fra 6,67 kroner tidligere på ugen.

Finansmarkedet betragter nu en rentenedsættelse på 0,25 procent i juli som en »done deal,« og efter Powells høring er der endda spekulation om, at centralbanken kan skære renten med hele 0,50 procent. Ifølge strateger kan det hjælpe aktier til at stige yderligere op til mødet.

»Aktiviteten på det amerikanske obligationsmarked antyder, at der er en 25 pct. chance for en 50-basispoint rentenedsættelse inden slutningen af måneden. Det er oppe fra omkring 5 pct. før Powells tale. Og at Powell valgte at levere et blødt budskab oveni, hvad markedet allerede har priset ind, betyder at han godt han trække mere op af hatten til rentemødet i juli,« skriver Ipek Ozkardeskaya, senior markedsanalytiker hos London Capital Group, i en kommentar.

»Aktieopsvinget kan godt udvikle sig yderligere i takt med, at investorerne nu udforsker muligheden for en 50-basispoint-nedsættelse op til mødet den 30-31 juli,« tilføjer hun.

Aktier lever og ånder for lave renter

De store aktiemarkeder verden over er steget mellem 15 og 25 pct. siden nytår, hvilket gør første halvår til det bedste i årtier. En af grundene til aktieoptimismen i år er netop, at centralbankerne i USA og Europa har signaleret, at de er klar til at lempe pengepolitikken for at afbøde en afmatning i verdensøkonomien og de potentielle konsekvenser af handelskrigen mellem USA og Kina.

Men efter en overraskende stærk jobrapport fra i USA og en våbenhvile i handelskrigen, var investorerne op til Powells tale onsdag begyndt at blive bekymrede for, om centralbankerne måske ville holde tilbage med deres bløde planer. Powells udmelding var derfor med til at berolige aktiemarkederne, der nu - med redningsplanken på plads - føler sig mere trygge ved at fortsætte opturen.

Under onsdagens høring blev Powell også adspurgt om handelskrigen og den netop indgåede våbenhvile mellem Washington og Beijing. Han sagde, at våbenhvilen er »konstruktive skridt, der dog ikke fjernede usikkerheden,« hvilket giver ham ammunition til at gennemføre sin rentenedsættelse i slutningen af måneden. Powell skal igennem endnu en høring i dag, når han skal stå skoleret i Senatet.

I Europa, forventes den Europæiske Centralbank også at nedsætte renten senere på året. Kl. 13:30 dansk tid torsdag publicerer ECB sit referat fra mødet i juni, der kan løfte sløret for, hvor seriøse de europæiske centralbankfolk er med at følge efter USA og lempe pengepolitikken. Udfordringen for europæerne er, at renten her allerede er negativ, så det er omdiskuteret, hvorvidt en rentenedsættelse faktisk vil have en effekt udover at lægge pres på bankernes indtjeningsevne.

Bankerne er også en af de få sektorer, der falder i torsdagens ellers positive aktiemarked.