Aktiefest i USA - og den fortsætter i næste uge

Positive signaler hele vejen rundt fik fredag det amerikanske marked til at lukke i rekordniveau. Festen ventes at fortsætte i den kommende uge.

Foto: JEWEL SAMAD.
Læs mere
Fold sammen

Amerikanske aktier nåede fredag et rekordniveau.

Ud over en række stærke amerikanske virksomhedsregnskaber, og tegn på at olieprisen har fundet et foreløbigt bundniveau, fik aktiefesten I USA liv af fra de europæiske markeder.

Her steg FTSE Eurofist 300-indekset i løbet af dagen med 0,6 procent til 1.502,82. Det var bedste niveau siden før finanskrisen for alvor flammede i januar 2008.

Og de positive vinde nåede altså hele vejen over Atlanten. I New York steg S&P 500-indekset med 0,4 procent rekordniveauet 2.096 efter en dag, hvor det havde været helt oppe at kysse 2.097,03. Dow Jones nåede sit højeste niveau indtil videre i år.

Ifølge chief market analyst Wayne Kaufman fra Phoeniz Financial Service er forklaringen, at investorerne ikke længere så bange for den potentielle negative stemning omkring ustabiliteten om oliepriserne og situationen i Grækenland.

»Det fik aktierne til bryde ud af den tunnel, de har befundet sig i siden begyndelsen af året,« siger han til Reuters.

Men festen kan ikke alene forklares med guldstøv fra Europa. Overordnet er markederne i USA lige for tiden præget af en overordentlig positiv stemning, anfører Mark Spellman, portfolie manager for Alpine Equity Fund. Han peger bl.a. på en positiv jobrapport - specielt fordi der var tegn på stigning i lønniveauet. Det, kombineret med lave priser på gas, burde give mere luft i økonomien til forbrugerne, mener han.

»Der er nogle uigendrivelige tegn på, at den amerikanske økonomi klarer sig fremragende,« siger han ifølge CNN Money.

Festen ventes derfor også at fortsætte i den kommende uge. Her skal bl.a. detailgiganten Wal-Mart Stores aflægge regnskab. Wal-Mart er en af de virksomheder, der forventes at nyde godt at de lave energipriser. Men samtidig kommer regnskabet også i slipstrømmen af en stribe andre stærke regnskaber, som analytikerne klapper i hænderne over.

Ifølge en opgørelse fra Thomson Reuters viser, at ud af 391 S&P 500-virksomheder, der allerede har afleveret årsregnskb, har 71,1 procent overgået forventningerne til resultaterne.

Og netop det - den foreløbige tendens - nærer forventninger til en fortsat aktiefest i USA.