Aktieekspert: Risiko for rutsjetur i 2009

Aktierne begynder året i fuld galop. Ekspert spår dog kraftige udsving på aktiemarkedet.

Aktieåret 2009 er startet i fuld firspring med stigninger på 8 pct. på de første to handelsdage. Men fortsat er forventningen hos Nordea, at indekset ender året 15-20 pct. højere end ved udgangen af 2008, selvom nu omkring halvdelen allerede er nået. Det er vurderingen fra seniorstrateg Henrik Drusebjerg hos Nordea.

"Mit bud er fortsat en stigning på 15-20 pct. i år selv om vi nu allerede er halvvejs. Vi fortsætter selvfølgelig ikke sådan. Jeg venter meget kraftige udsving - høj volatilitet - på aktiemarkedet i 2009," siger han til RB-Børsen.

På den helt korte bane - indtil regnskabssæsonen begynder om et par uger i USA og siden i Europa - er han dog relativt positiv.

"Nu er der ikke så meget fokus på dårlige nyheder fra nøgletal. Aktiemarkedet steg fredag på trods af et dårligt nøgletal fra USA," siger han.

Nøgletallene må blot ikke vise, at nedturen bliver længere, end man nu venter. "Nu er forventningen en nedtur, der slutter mod slutningen af året for økonomien og hen over sommeren på aktiemarkedet," siger han.

Det er primært forventningstallene, der skal bedres. "Vi skal se forventningsnøgletallene fx. forbrugerforventninger, PMI og lignende - vende væk fra de historisk lave niveauer, de nu er på og holde det niveau. Sker det ikke, vil investorerne smide aktier igen," forudser han.

Historisk billige aktier
Forklaringen på den gode start på 2009 er primært tre faktorer ifølge Henrik Drusebjerg.

For det første vil man som investor gerne se en bedring af kreditmarkederne. De er blevet lidt bedre på det seneste. Rentespændene mellem risikable obligationer og mere sikre obligationer er kørt lidt ind.

For det andet er der mange kontanter i markedet. Det har fået investorerne til at overveje alternativet - fx. obligationer - der bliver mindre og mindre attraktive, som afkastene falder.

For det tredje er investorerne også begyndt at fokusere på, at aktier rent faktisk er billige. Kigger man på, hvad aktier koster i forhold til, hvad de tjener, er de historisk billige.

"Det har blandt andet jeg sagt længe, men nu virker det som om, flere begynder at tænke sådan," skønner han.

Mandag middag er det toneangivende danske aktieindeks C20 på to dage - siden slutniveauet 30. december - steget med 8,2 pct. fra 247,72 til 268,10. Sidste år faldt C20-indekset med knap 18 pct. på de første tre uger i januar og de første to dage i 2008 var faldet godt 2 pct.

RB-Børsen